Günümüzün modern mesleklerinden biri olan web tasarımcılığı günümüzde hala popülerliğini sürdürmekte. Peki Web Tasarımcılığı hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz?
Hem bilgilerinizi pekiştirmek hem de kendinize bu alanda yeni fikirler katmak için yazımızı sizin için özenle hazırladık.
Web Tasarımcısı Nedir, Kime Denir?
Öncelikle Web Tasarımcısı nedir sorusundan başlayalım.
Web Tasarımcısı; şahsa veya bir firmaya ait web sitesinin kullanıcılarına yönelik olan, onların ihtiyaçları ve amaçları doğrultusunda, site üzerinde süreklilik ve aktiflik sağlanması için çalışmalar yapan kişilere verilen mesleki unvandır.
Bu kişiler web sitelerini tasarlayan, onları iyileştiren / geliştiren, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda yaratıcılık ve yazılım becerilerini kullanan insanlar olarak nitelendirilmektedir.
Web tasarım uzmanları alanlarında bazı niteliklere sahip olmalıdır.
Bunlar:
- Web sitesi tasarımlarını geliştirmek ve test etmek,
- Yaratıcı fikirlerini müşterilere uygun bir şekilde kavramsallaştırmak,
- HTML, CSS başta olmak üzere Javascript, gibi web tabanlı yazılım dillerinde kendilerini olabildiğince geliştirmek,
- Tasarım planlarını hazırlamak ve web sitesinin yapısına özel bir şekilde sunmak,
- Farklı içerik yönetim sistemlerine uygun çalışmak
- Tasarım yönergelerini, standartlarını ve en iyi uygulamaları oluşturmak,
İyi bir Web tasarımcısının temel becerileri arasında yaratıcılık, sabır, hayal gücü, detayları iyi fark etmek, alanla ilgili program ve yazılımları uzman derecesinde kullanabilmek vardır.
Web Tasarımcısı Neler Yapar, Görevleri Nelerdir?
Web tasarım uzmanı kişiler, müşteri ve işletmeler için web sitelerinin erişilebilirliği, estetiği ve arayüzünü tasarlamakla sorumludur. Bir web tasarımcının işinde iyi olabilmesi için bazı becerilere sahip olması gerekmektedir. Tasarım konusunda uzman, müşteri ve kullanıcı ihtiyaçlarını bilen ve anlayan, iletişimi kuvvetli kişiler olmalı bunlardan sadece bazılarıdır.
Web tasarımcılarının görevlerine gelirsek eğer bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Özellikle web tabanlı tasarımlar yapabilme,
- Web sitelerinin testlerini yapma,
- Şirket veya şahıs adına web siteleri tasarlamak,
- Tasarladığı web sitelerini güncel tutarak zamana ayak uydurmak,
- Yeni teknoloji ve popüler trendleri takip ederek bunlara uyum sağlamak,
- Sosyal medya görsellerini düzenlemek ve tasarlamak,
- Masaüstü, tablet, mobil gibi cihazlar arasında web sitesinin uyumluluğunu ve dengesini sağlamak,
- Olabildiğince yüksek kalite ve hızda web sitesini optimize etmek,
- İlgi çekici ve insanları kazanabileceği açılış sayfaları tasarlamak,
- Müşteri CMS programlarını ve veri akışlarını web sitelerine uygun hala getirme,
Web Site Tasarımcıları Ne Kadar Kazanır?
Web Tasarımcıların güncel verilere ve profesyonellik düzeyine göre en düşük maaşı 15.000 TL, ortalama aldıkları maaş ise 35.000 TL civarıdır. Bu ücretler kişilerin çalıştığı şirketlere ve kişilere göre farklılık göstermektedir.
Web Tasarımcıların bu konuda bir avantajıysa eğer bir firmaya çalışmak istemezlerse, istekleri doğrultusunda freelance olarak da çalışabilme imkanları vardır.
Web Tasarımcısı Nasıl Olunur?
Günümüzde Web Tasarımcı olabilmek için üniversite de özel olarak bir bölüm okumaya gerek yoktur. Sertifika veren ve online eğitim içeren birçok öğretim şekli sizin eğitim ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ancak daha iyi bir Web tasarımcı olmak istiyorsanız üniversite bölümünüzü bu alana yönlendirecek şekilde seçim yapabilirsiniz. Bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, grafik tasarım mezunları, özellikle bu işi yapan kişiler arasında yaygın bir kitle içerisinde olmaktadır.
Aşağıda daha başarılı bir grafik tasarımcı olma yolunda size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz adımları listeledik.
- İyi Bir Planlama ile Başlayın
Her şeyden önce iyi bir planlama yapmak sizin bu yokuşu çıkmanızda çok büyük destek olacaktır. Bu iş için iyi bir plan demek sizin rakiplerinizin önüne geçmeniz için bir adım daha demek olacak. Bu yönde kendi eksik yönlerinizi de tanımak sizin için ileriki süreçte gelişiminiz için avantaj olacaktır.
İlk adımla planlamaya başladıktan sonra bu konuda iyi bir araştırma yapmak sizin konuyla alakalı ufkunuzu açacaktır. Daha sonra bu konuda iyi bir kariyer elde etmiş insanların tecrübelerini dinleyerek programınızı buna göre ayarlamanız daha hızlı yol almanıza sebep olacaktır.
Bu alanda trend olan çalışmaları izleyip yeniliklerin ne olduğunu bilmek öğrenme süreci içerisinde size büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.
Evet artık aklınızda bazı şeyler canlanıyor. Şimdiyse kendi düzeyinizi ve yeterlilik seviyenizi gözden geçirmeniz gerek, çünkü alacağınız eğitimde eksiklerinize ağırlık vererek ilerlemek size başta zor olsa da sonrasında kolaylık sağlayacaktır. Aklınızda olması gereken bir şey daha var, o da başlangıçta çok fazla kendi üzerinize gitmemeniz olacaktır. Adım attığınız alanın kolay bir alan olmadığının farkında olmalısınız. Bunun bilinciyle yola çıkmanız, sizin yolda zorlandığınız şeylerin üstünden gelmenizi kolaylaştıracaktır.
- Ücretli / Ücretsiz Ders Videoları Edinin
İyi bir eğitim alabilmeniz için öncelikle nerelerden faydalanmanız gerektiğini iyi bilmeniz gerekiyor bunun için farklı içeriklere sahip uygulamalardan faydalanabilirsiniz.
Bu uygulamalar:
- Udemy
- Udacity
- Datacamp
Yukarıda gördüğünüz uygulamalardan birinden kendi seviyenize uygun eğitim videolarını edindikten sonra dikkatli bir şekilde dersleri izleyin. Bu süreçte not almanız sonraki adım olan pratik için kolaylık sağlayacaktır.
Bu eğitim uygulamalarında ders seçerken dersi veren kişinin puanına, katılımcılarına ve kariyerine bakıp öncesinde göz gezdirmeniz sizin eğitim, tatmin olmuş bir şekilde bitirmenizi sağlayacaktır.
- Öğrendiklerinizi Adım Adım Pratiğe Dökün, Pekiştirin
Artık derslerde öğrendiklerimizi yavaştan uygulamaya geçirme vakti geldi.
Burada en önemli detaylardan biri hata yapmaktan korkmamaktır. Başta dediğimiz gibi adım attığınız alan kolay bir alan değil bu yüzden bolca hata yapıp hatalarınızı düzeltmeye çalışın. Ders videolarında öğrendiğiniz önemli bilgileri not aldıysanız bunları pratikle pekiştirin.
Pratik yaparken olabildiğince yeni ve farklı tasarımlara yer vermeyi ihmal etmeyin. Ne kadar çok pratik yaparsanız sizin için yükselmek o kadar kolay olacaktır. Yeni tasarımlar ve fikirleri hayata geçirmeye çalışmak başta ne kadar zor gelse de bu sizi rakiplerinizin birçoğundan farklı kılacağı için iş imkanlarınızın önünü açacaktır.
- Kodlar Zorlayabilir Sabırlı, İstekli ve İstikrarlı Olun!
Evet, özellikle alanın dışından gelmiş biri için en zor kısım diyebileceğimiz yer kodlar. Burada sizi eğitim videolarında görebileceğiniz programlar ve kodlar kısmı bekliyor. Web tasarımcılığı yolunda bu kodlara ve programlara ne kadar hakim olursanız yolunuz o kadar rahat ve açık olacaktır. Olabildiğince bu alanda pratikler yapın ve her zaman olduğu gibi hata yapmaktan korkmayın. Yaptığınız hataların ne olduğunu fark edin ve bu hataların çözümlerini bulmak için eğitim videolarını kullanın.
Birçok insanın bu alanı bıraktığı kısım burası oluyor. Eğer bu adımda kendinizi eğitime verip biraz dişinizi sıkarsanız iş imkanı ve fırsatlar açısından çok zengin bir denize atlamış olacaksınız.
- Kendinizi Sürekli Geliştirin, Yeniliklere Açık Olun
Önceki adımlarda dediğimiz gibi yeniliklere açık olun ve alanınızda güncel site ve haberleri iyi bir şekilde takip edin.
Günümüzde birçok işte olduğu gibi Web tasarımcısı insanların da işlerinde devamlılık sağlayabilmesi için sürekli aktif ve güncel olması gerekiyor. Ek olarak PHP gibi web programlama dillerini başlangıç seviyesinde olsa da öğrenin. Çok yönlü olmak her zaman kazandırır.
- Artık Amatör Bir Web Tasarımcı Oldunuz
Artık amatör bir Web tasarımcısısın. Şimdi yapılması gereken şey istikrarlı bir şekilde kendinizi geliştirmek olacaktır. Olabildiğince yenilikleri takip edip kendinizi geliştirebilmek için farklı projelerin içinde bulunun. Bu sizin iş tecrübenizi arttıracak ve bu alanda kişisel gelişiminizi zirveye çıkarmaya yardımcı olacaktır.
- Son Olarak: Süreklilikle Birlikte 1-2 Yıla Kadar Profesyonel Olabilirsiniz
Yeterli özveri ve istikrarı gösterirseniz ve bu alanda aktif bir şekilde rol alırsanız 1-2 yıla kadar kişiye bağlı olarak profesyonel web tasarımcı olabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken detaylardan biri kendinizi sadece Web tasarımı alanında değil sosyal beceri ve iletişim anlamında da geliştirmeniz gerektiğidir. Bu şekilde kendiniz daha rahat ifade edecek ve sizden istenilen (örn. Kullanıcı arayüzü) işi daha rahat bir şekilde anlayacaksınız. Bunun müşteri devamlılığı için önemli bir durum olduğunu unutmayın.
Özetle
Özetlememiz gerekirse Web tasarımcılığı her geçen gün kendini geliştiren ve büyüyen bir meslektir. Bu alanda çalışmaların ve kişilerin çoğalması rekabet faktörünü arttırmaktadır. Bu yüzden Web tasarımcısı olmak isteyen kişilerin kendilerini işlerine tam anlamıyla vermeleri gerekmektedir.
Web tasarımcılığı sadece tasarım ve koddan ibaret değil ayrıca iletişim becerileri gerektiren de bir mesleki alandır. Bunun için Web tasarımcısı olmak isteyen kişilerin devamlı olarak kendilerini geliştirip, teknolojiyi yakından takip etmeleri gerekmektedir.