
İletişim ve haberleşme, insanların en önemli ihtiyacıdır. Bu nedenle geçmiş yüzyıllara baktığımızda iletişimi daha kolay hale getirmek için birçok yöntemin (ateş, güvercin vb.) denendiğini görüyoruz.
İnsanlar iletişim kurmak için farklı yöntemler kullansa da teknoloji ve bilginin artması, haberleşme sistemlerinde büyük bir kırılma yaratmıştır.
Özellikle 20. yüzyıl, haberleşme sistemleri konusunda önemli adımların atıldığı bir asır olmuştur. Çünkü şimdiki iletişim ve haberleşme ihtiyacımızı karşılayan teknolojilerin ilk adımı 1900’lü yılların ikinci yarısında atıldı.
Günümüzde iletişim deyince akla ilk olarak İnternet ve telefon geliyor ancak bazı araçlar da kendi döneminde büyük bir etki yaratmıştı zira bu araçlardan biri de Bluetooth teknolojisidir.
Bluetooth Nedir?
Bluetooth, kablosuz haberleşmeyi sağlamak için geliştirilmiş bir teknoloji olup, etkisi azalmış gibi görülse de halen önemli bir iletişim aracı olarak varlığını sürdüren işlevsel bir iletişim kurma tekniğidir.
Bluetooth, yeni iletişim teknolojileri ile tanışmaya başladığımız yıllarda geliştirilen ve piyasaya sürülmüştür. İletişim ve veri alışverişine farklı bir boyut kazandıran Bluetooth, 1994 yılında Ericsson firması tarafından geliştirilmiştir.
Bluetooth’un iletişim dünyasına kazandırdığı en büyük yenilik kablosuz bir aktarım sürecidir. 1990’lı yıllardaki iletişim teknolojilerini hatırlarsak, Bluetooth’un ne kadar değerli bir buluş olduğunu anlamak mümkün.
Bluetooth nedir sorusunu bu teknolojinin temel özelliklerinden bahsederek cevaplayalım:
- Kablosuz bir iletişim aracıdır.
- Cep telefonları ve kablosuz mobil cihazları birbirine bağlar.
- Veri ve bilgi akışının hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.
- Tüm cihazlara entegre olabilen bir sistemdir.
Bluetooth’un temel özellikleri bu şekilde sıralanabilir. Bu teknolojinin ayrıntılarından bahsetmemiz gerekirse öncelikle şunu söyleyebiliriz:
Bluetooth, yakın mesafelerde işe yarayan bir teknolojidir. Bluetooth’un sağlıklı bir iletişim alışverişi gerçekleştirmesi için 10 metre uzaklık olması gerekir.
Eğer iki cihaz arasındaki mesafe yaklaşık 10 metreden fazlaysa Bluetooth ile veri ve bilgi paylaşımı yapmak mümkün olmuyor. Ancak farklı teknolojilerle desteklenen teknolojiler (örnek beacon teknolojisi) ile bu mesafe arttırılabilir.
Kablo bağlantısına ihtiyacı olmayan Bluetooth’un diğer özellikleri aşağıdaki gibidir:
- Kısa mesafe radyo frekansları ile iletişim kurar.
- 2.4 GHZ hızıyla iletişimi sağlar.
- Veri aktarım hızı 1 mbps ve 721 mbps aralığındadır.
- Ses ve görüntü gibi farklı dosyaları aktarır.
- Güçlü bir iletişim kaynağıdır ve enerji tüketimi düşüktür.
Bluetooth Ne İşe Yarar, Amacı Nedir?
Bluetooth, kablosuz haberleşmeyi sağlamak için geliştirilmiştir. En önemli amacı, iletişimin hızlı ve daha kolay kurulmasını sağlamaktır.
Bluetooth’un ne işe yaradığını anlamak için Bluetooth öncesi döneme göz atmakta fayda var.
- Bluetooth’ın ilk kez çıktığı yıllarda mobil internet teknolojileri günümüzdeki kadar pratik değildi.
- Bir bilgisayardan başka bir bilgisayara veri aktarmak için CD veya disk gibi nesnelere ihtiyaç vardır.
- Dönemin cep telefonlarına şarkı veya resim göndermek için bir kabloya ihtiyaç vardı.
- Bilgisayardan veri transferi işlemi için bir bilgisayar başında olmak zorunluydu.
İşte Bluetooth, yukarıdaki bahsettiğimiz durumları çok daha kolay bir hale getirdi. Dolayısıyla kablosuz bir veri transferi işlemi için Bluetooth’a ihtiyaç vardı. Bluetooth, veri aktarma işlemini pratik ve hızlı bir hale getirdi. Dönemin teknolojisi için Bluetooth’un son derece değerli bir araç olduğunu söylemek mümkün.
Günümüzde kablosuz veri transferi wi-fi ve mobil veri ağı ile gerçekleşiyor. Dolayısıyla akıllı bir cihazdan başka bir akıllı cihaza veri gönderirken akla ilk gelen yöntem Bluetooth değil.
Ancak Bluetooth teknolojisi, günümüzde de hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Bluetooth’un günlük kullanım alanlarını baktığımızda halen daha önemli bir teknoloji olduğunu söyleyebiliriz.
Bluetooth Nerelerde Kullanılır?
Bluetooth teknolojisi günümüzdeki en çok akıllı telefonlarda kullanılıyor. Her akıllı telefon Bluetooth bağlantısına uyumlu bir şekilde geliştiriliyor.
Örneğin internet bağlantısı olmayan bir akıllı cihazdan başka bir cihaza veri aktarımı yapmak için Bluetooth tercih ediliyor. Akıllı telefonlara ek olarak Bluetooth destekleyen diğer cihazlardan da veri aktarımı kablosuz bir şekilde gerçekleşiyor.
Bluetooth, internete bağlı olan cihazlarda da kullanımı kolaylaştırıp rahat bir kullanıcı deneyimi sunma becerisine sahip. Bluetooth teknolojisinin günümüzde yaygın olarak kullanıldığı diğer alan ve araçlar aşağıdaki gibi:
Bluetooth Kulaklık
Kulaklık, günümüzde Bluetooth bağlantılı geliştirilen en popüler nesnelerden biridir. Bluetooth kulaklık, kablo bağlantısını ortadan kaldırır. Yüksek kalitede müziğin keyfini yaşatan Bluetooth kulaklıklar, aynı zamanda şarkıyı veya videoyu duraklatmak için de kullanılabilir.
Bluetooth Mouse ve Klavye
Bluetooth bağlantısını bilgisayar klavyesi ve bilgisayar Mouselar’ında da görüyoruz. Bluetooth uyumlu klavye ve Mouse’lar, açık alanda 10 metre, ofis/ev içinde de 5 metre uzaktan kontrol edilebiliyor.
Bluetooth Araç Kiti ve Otomobil Sistemleri
Bluetooth, araç kullanan sürücülere de fayda sağlamaktadır. Sürücüler, sürüş esnasında Bluetooth aracılığıyla gözünü yoldan ayırmadan telefon görüşmeleri yapabilir. Aynı şekilde otomobil içindeki müzik sistemi de Bluetooth ile aktif hale getirilebilir.
Sürücüler, bu işlemleri Bluetooth araç kitleri aracılığıyla güvenli bir şekilde uygulama imkanına sahiptir. Ayrıca günümüzde üretilen araçların kilitleri Bluetooth ile açılıp kapatılabiliyor. Sürücüler mobil cihazları ile araç kilidini ve alarm sistemini devreye sokabilir.
Bluetooth Hoparlör
Bluetooth ile akıllı bir telefondan çalan şarkıyı hoparlöre aktarmak mümkündür. İster açık alanda ister evde veya ofiste daha sağlıklı bir müzik dinleme deneyimi yaşanabilir.
Bluetooth Akıllı Saat
Akıllı saatlerde de Bluetooth teknolojisini görürüz. Bir akıllı saati bluetooh ile kontrol etmek mümkündür. Örneğin nabız kontrolü, müzik dinleme, adım sayma, çağrı cevaplama gibi işlemler yapılabilir.
Bluetooth Yazıcı, Tarayıcı
Bluetooth, bilgisayarlardan belge yazdırma ve çıktı alma işleminde de kullanılabiliyor. Bluetooth uyumlu yazıcılarda Bluetooth ile komutlar verilip belge yazdırmak mümkün.
Bluetooth ile bir dizüstü bilgisayardan yaklaşık 10 metre uzaklıkta bulunan bir yazıcıya çıktı almak için komut verilebilir.
Dijital Pazarlama
Bluetooth, günümüzde işletmelerin müşteri bulmak için kullandığı dijital pazarlama yöntemlerinde de kullanılıyor.
Proximity Marketing denilen pazarlama stratejisinde işletmeler, Bluetooth vericileri ile yakından geçen insanların telefonlarına reklam ve kampanya mesajları gönderiyor ve insanları satın almaya ikna etmeye çalışıyor.
Bluetooth Nasıl Kullanılır?
Peki, veri aktarımını kolay ve pratik hale getiren Bluetooth teknolojisi nasıl kullanılır?
Bluetooth aygıtının ilk çıktığı yıllardan beri nasıl kullanılır sorusu değişim göstermedi. Bluetooth kullanmak için temel gereklilikler:
- Öncelikle Bluetooth bağlantısı yapılan cihazlarda da Bluetooth özelliği olması gerekiyor. Bir cihazda Bluetooth var ancak diğer cihazda yoksa veri aktarımı yapılamaz.
- Her iki cihazda da Bluetooth özelliği varsa cihazların birbiri ile eşleştirilmeleri gerekmektedir.
- Eşleştirme işlemi ekrandaki bölüm üzerinden bir şifre veya bir parola ile yapılabilir.
- Cihazlar eşleştiğinde Bluetooth ile veri transferi kolay yapılabilir.
- Tüm bunları gerçekleştirmeden önce cihazlardaki Bluetooth özelliğini aktif hale getirmeyi unutmayın.
Geçmişte Bluetooth kullanmak için küçük bir Bluetooth aygıtı gerekliydi. Bu aygıtı bilgisayara takmak gerekiyordu. Ancak günümüzde geliştirilen mobil cihazlarda Bluetooth özelliği hazır halde geliyor.
Dolayısıyla Bluetooth ile mobilden mobile kablosuz veri transferi yapmak için ekstra bir aygıta ihtiyaç olmuyor. Ancak Bluetooth destekleyen diğer akılı cihazları masaüstünde kullanmak için bilgisayara küçük bir USB aygıtı takmak gerekebiliyor.