15 Ücretsiz Grafik Tasarım Aracı / Programı

İyi bir grafik tasarımcı olmanın başlangıç kriterlerinden biri, grafik tasarım programlarının diline hakim olmaktır. Ancak bu kriter, yine de hayal gücünün gerekliliğini ortadan kaldırmıyor. Ne yapmak istediğini bilmek ve mesajları zihninde canlandırmayı başarmak, tasarımın genel kriterleri ise pekala basit tasarım araçları ile de tasarım yapılabilir.

En Popüler Grafik Tasarım Araçları / Programları

Bu yazıda, hızlı ve pratik tasarımlar için oldukça ideal, aynı zamanda popüler ve ücretsiz grafik tasarım araçlarından bahsedeceğim. Bu araçları ücretsiz oldukları için önemsememek doğru olmaz zira profesyoneller de, ara ara bu grafik tasarım araçlarını kullanarak iyi işler çıkarabilir.

  • Canva

İlk olarak Canva ile başlayalım. Canva, sosyal medyada başarılı tasarımlar yaratmak için oldukça kullanışlı bir programdır. Aynı zamanda logo, poster tasarlama vb. etkinliklerde de iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar. Ücretsiz olan bu programda profesyoneller ve tasarıma yeni başlayanlar, iyi bir verim alabilir.

  • Pixlr

Online platformlarda kullanılan bir başka grafik tasarım programı ise Pixlr… Ücretsiz olan bu program, fotoğraf düzenleme konusunda oldukça başarılı bir performansa sahip. Yüzlerce farklı efekt barındıran Pixlr, birçok tasarımcının ihtiyacını rahatlıkla karşılama potansiyeli ile dikkat çekiyor. Pixlr editleme tekniklerinden faydalananlar, istediklerine hemen ulaşabiliyor.

  • Inkscape

Adobe Illustrator ve Corel Draw kullanıyorsanız, Inkscape isimli ücretsiz tasarım programı da işinize yarayabilir. Windows, Linux ve Mac Os X işletim sistemlerinde çalışan Inkscape, logo tasarımı ve afiş dizaynı gibi grafik tasarımın farklı konularında beklentilerinizi karşılayabilir.

  • Paint.net

C Sharp ve C++ programa dillerine sahip olan Paint.net, istediğinizi yapmanıza imkan vermez belki ancak pratik ve kolay editleme teknikleri sunar. Örneğin fotoğraf düzenleme, perspektif gibi yöntemleri uygulayabileceğiniz çok basit işlemleri yapmanızı sağlar.

  • Gimp

Grafik tasarım programları arasında ücretsiz kategorisine rahatlıkla koyabileceğimiz bir diğer programdır. Pixel tabanlı bir grafik düzenleme yazılımı olan Gimp, Photosop’ta yapılabilecek işlevleri daha basit bir anlamda kullanıcıya sunuyor. Sürekli güncelleme alması da Windows, Linux ve Mac platformlarında çalışan bu sistemin çok daha ileri seviyeye taşınacağını gösteriyor.

  • Vectr

Ücretsiz grafik tasarım programlarından bir diğeri Vectr, biraz daha kapsamlı bir anlayışa sahip. Bu programı hem tarayıcınız üzerinden hem de web uygulaması aracılığıyla kullanabiliyorsunuz. Logo, banner gibi ana tasarım ikonları yapma imkanı veren bu uygulama, web site tasarımı için de kullanılıyor. Mac, Windows, Linux ve Chrome platformlarında çalışan grafik yazılım uygulaması, 2D grafik tasarımcıların da tercih ettiği programlar arasında.

  • Easel.ly

Oldukça popüler bir diğer program Easel.ly. Program, bütün çevrimiçi mecralardan ulaşılabiliyor. Basitlik konusunda paint.net’e yakın olduğunu söylesek de paint’ten bir tık önde. Zira tercih edilir olduğundan da bunu anlayabiliriz.

  • Krita

Başarılı filtreler ve kapsamlı fırça setine sahip Krita, ücretsiz grafik tasarım programları arasında. Dijital konsept içerikli işlerin yapılmasını sağlayan program, Linux, Mac OS ve Windows platformlarına uyumlu. Eklentilerle desteklenme imkanı ise Krita programıyla yapılabileceklerin sayısını bir hayli arttırıyor.

  • Daz Studio

Şimdi bahsedeceğimiz program ise Daz Studio. Daz Studio’nun ücretsiz grafik tasarım programları arasında özel bir yeri var. Çünkü Daz Studio, daha önce ücretliydi fakat artık ücretsiz olarak erişime açık. Daz Studio’nun Windows ve Mac platformlarına uyumlu olduğunu ve 3D sahneler yaratma konusunda işe yarayan bir program olduğunu söyleyelim. Aynı zamanda video içerikler de üretmek için kullanılabilir. Fakat bazı 3D özellikleri halen ücretli bir şekilde kullanıma sunulmakta.

  • SVG Edit

SVG çalışmanızı hızlı bir şekilde editlemek isterseniz, SVG-Edit programından yararlanabiirsiniz. Adobe Illustrator programı yerine daha hızlı ve pratik çözümler sunan bu programa web tarayıcılarından kolayca ulaşılabilir. Ölçekli vektör grafik tayf’larını düzenlemek ve yeni görüntüler tesis etmek için işe yarar ücretsiz grafik tasarım programları arasındadır.

  • Sumo Paint

Sumo Paint, Adobe Photoshop benzeri bir başka ücretsiz tasarım programıdır. Flash tabanlı bir program olan Sumo Paint, tarayıcılarda kullanılmak üzere yaratılan oldukça becerikli bir sisteme sahiptir. Fırçaları ve özgün simgeler yaratma teknikleri ile pratik tasarım ilkelerini başarıyla yerine getirebilir.

  • Blender

3D sahne yaratma konusunda işe yarayan bir başka ücretsiz program Blender’dır. Mac, Windows ve Linux tabanlı program doku yaratma, modelleme ve animasyon konusunda tasarımcıların ihtiyacını karşılayacak türden.

  • Sculptris

Scluptris, dijital heykel sanatıyla ilgilenen tasarımcılara yardımcı olan oldukça başarılı bir program. Windows ve Mac platformlarda kullanılan Sculptris, 3D modelleme konusunda kapsamlı bir fırsat sunuyor. Ücretsiz grafik tasarım programı Sculptris’i dijital heykel ve 3D çalışmaları konusunda başlangıç seviyesi için en iyi programlar arasında gösterebiliriz.

  • Houdini Apprentice

Houdini Apprentice, film ve eğlence sektöründe sıklıkla kullanılan profesyonel bir grafik programıdır. Ancak programı geliştiren şirket, ücretsiz versiyonu da yayınlamıştır. Ücretsiz versiyonu da 3D çalışmaları ve görsel efekt uygulamalarında başarılı sonuçlar vermektedir.

  • Serif DrawPlus Starter Edition

3D ve 3B stilleri için pratik ve kullanışlı bir programdır. Windows platformlarında çalışır ve çeşitli renk profillerinde başarılı sonuçlar verir. Özel fırçaları ve kapsamlı şablonları ile iyi bir koleksiyon albümüne sahiptir. Ücretsiz erişime açık olan Serif DrawPlus Starter Edition, profesyonel tasarım imkanları sunar.