Profesyonel grafik tasarımcısı, kaliteli tasarımlar yaparak fark edilmenizi sağlar. Nasıl etkili ve özel tasarımlar yaptırabileceğinizi öğrenin. Tasarım örneklerime göz atın.
Kuşkusuz logonuz, kurumsal kimliğiniz doğrudan kalitenizi yansıtır. Başarılı bir grafiker ile çalışmanız fark edilmenizi, öne çıkmanızı sağlar.
grafik tasarımcısı Nedir? web sayfaları, reklam kampanya görselleri, logo, kurumsal kimlik, sosyal medya post tasarımları, slider tasarımları, ürün etiket veya ambalaj tasarım çalışmaları gibi vb. bir çok dijital / basılı alanda profesyonel tasarımlar yapan kişilere verilen unvandır. Kısacası; grafik tasarım sanatı alanında uzmanlaşmış kişilere grafik tasarımcısı denir.
Grafik tasarımcısı çalışma sahası oldukça geniştir. Dijital veya baskı ortamındaki "hemen her tasarımı" yapabilecek donanıma sahiptir. Bunlardan bazıları
Önemli: Doğru tekniklerle araştırma yapmalısınız. Almak istediğiniz tasarım hizmet modelinin, çalışmayı hedeflediğiniz grafik tasarım uzmanının portföyüne yakın çizgilerde olması gerekiyor. Aksi durumda hayal kırıklığı yaşama şansınız oldukça yüksek.
Nasıl çalıştığıma, grafik tasarım süreçlerine ve çalışma şeklime gözatın.
Beklentileriniz neler? Örn: Kurumsal kimlik, katalog, broşür, ambalaj veya logo tasarımı vb. talebinizi süreç ve önem düzeyini belirterek bana iletmelisiniz.
Beklentileriniz ve işleyiş süreci ile ilgili en uygun Stratejiyi belirledikten sonra teklif aşamasına geçebiliriz.
Bu adımda beklentilerinizi karşılamak adına, ilettiğiniz talepleri değerlendirmeye alarak en uygun Stratejiyi belirlemeye çalışıyorum.
Belirlenen Strateji ışığında, işleyiş süreci ve ücret detaylarını içeren proje teklifi hazırlayarak tarafınıza iletiyorum.
Teklifi onaylamanız haline, proje teklif tutarının %50'lik kısmının ön ödemesini tahsil ederek projenize başlıyorum. Ön ödemesiz projelerle kesinlikle ilgilenmiyorum.
Teklife sıcak bakmanız durumunda, proje teklif tutarının %50'lik kısmının ödemesini (ön ödeme) tahsil ederek projenize başlıyorum. Ön ödemesiz projelerle kesinlikle ilgilenmiyorum.
Çalışma sonunda, proje veya tasarımın bitmiş halini demo olarak görmenizi sağlıyorum. Proje teklif tutarının kalan %50'lik kısmının ödenmesi durumunda proje dosyalarını tarafınıza teslim ediyorum.
Grafik tasarımcısı blog sayfası ile grafik tasarım alanında bilmediklerinizi öğrenin. Son trendlere hakim olun.
Mesleki hayatımda, kullanıcı etkileşimleri sonucu ortaya çıkan aynı zamanda kısa bilgi vermeyi amaçladığım, bazı soru cevaplar.
Grafiker, dijital veya basılı tüm grafik tasarım çalışmaları üstlenir/tasarlar. Örnek olarak neler tasarlar; Sosyal medya postlarından tutun, katalog, broşür, logo, kurumsal kimlik, film afişleri vs. liste uzayabilir.
Aslında hiç bir fark yok. İkisi de aynı amaca hizmet eder fakat "grafiker" terimi "alaylı (üniversite eğitimi almadan mesleği kendi çabaları ile öğrenmiş kişilere verilen unvan)" kesim tarafından daha sık kullanılmaktadır hepsi bundan ibaret. Bazıları tarafından "elit ve taşra" ırkçılığına maruz kalsalar da :) ben haticeden ziyade neticeye önem verenlerdenim. Okuduğu üniversitede kendini geliştirememiş bir "grafik tasarımcı" üniversite eğitimi almamış fakat kendisini geliştirmiş neticede başarılı çalışmalar yapabilen bir "grafikerden" üstün olamaz. Yani ben sonuç odaklı düşünürüm. Ortada sanat varsa sanatçıda vardır.
Corel Draw ülkemizdeki matbaalar tarafından her ne kadar yaşamsal faaliyetlerini etkin bir biçimde sürdürüyor olsa da ben, Adobe ailesinin tasarım programları konusunda vazgeçilmez olduğunu düşünüyorum.
Freelance çalışma sisteminin size sağlayacağı en önemli artılar, uygun maliyetli çalışmalar ve zamandır. Lokasyon probleminiz yok, oturduğunuz yerden hemen bir Freelancer bulabiliyorsunuz. Ayrıca tasarımlarınız için uçuk rakamlar ödemiyorsunuz. Önemli: Freelancer seçimi oldukça önemli bir konudur. Referansları iyi süzmeli, çalışma koşullarındaki tüm ayrıntıların teklifte yer aldığından emin olmalısınız. Freelance çalışma şartları ne kadar cazip gözükse de, araştırma yapmadan yanlış tasarımcı ile çalışmak sizi sıkıntıya sokabilir.
Aslında belirli bir alan yok. Görsel veya basılı tüm grafik tasarım çalışmalarında (sosyal medya postları, banner, logo tasarımları, kurumsal kimlik, katalog vs.) rol alabilirim. Aynı zamanda profesyonel web tasarımcı olduğum için tasarımlarımın büyük bölümünü bu alanda gerçekleştiriyorum. Bunların yanı sıra bazı konularda baskı deneyimim olmayabiliyor. Mesela t-shirt tasarımı konusunda destek sağlayabiliyor olsam da t-shirt baskısı konusunda yeterli tecrübem olduğunu düşünmüyorum. Bu gibi ufak tefek ayrıntılar hariç hemen her alanda tasarım desteği sağlayabilirim.
Aslında bakarsanız utanç verici bir konu. Bu tip madur müşterilerimle karşılaştığım için bu soruyu eklemek istedim. Kalıplaşmış bazı tasarım veya dizgiler birbirine yakın olabiliyor bu farklı bir konu ama aynı tasarımı başkalarına da satmak... Mesleğine ve sanata saygısı olmayanların yapabileceği bir şey bu.
Ben, katalog tasarımlarında sayfa sayısını baz alarak fiyatlandırıyorum. Sonuçta sayfa sayısı ne kadar fazla olursa alacağı zaman doğru orantıda artacaktır. Bazı müşteri kitlesinde sayfa sayısının arttıkça fiyatın düşebileceği gibi beklentileri oluyor. Tamam aynı oranda fiyat artmıyor ama çok da bir şey değişmiyor. Her sayfa da benzer tasarım tabanı kullanılsa da font oranları, mesafeler, görsel ebatları kısacası dizgilemek de ciddi zaman alabiliyor. Maalesef zamanınızı alan tek şey tasarım değil.
Evet. Grafik tasarımcılar genel anlamda grafik ile alakalı çalışmalar (katalog, kartvizit, logo, kurumsal kimlik, broşür vs.) yaparlar. Argo tabirle, web arayüz tasarım kafası biraz farklıdır. Ben web arayüz tasarımı ve SEO alanlarında oldukça tecrübeliyim diyebilirim. Farklı yönde talepler yok ise kurumsal tasarımlarda süreç genelde 1-2 gün oluyor. Anasayfa ve 1 adet iç sayfa olarak toplamda 2 sayfalık tasarım sunumu yapıyorum. Kısmi revizelere açık oluyor. Tasarımın beğenilmeyerek yeni bir tasarım talebinde bulunulması durumunda %20 ücret indirimi ile tekrar başa dönüyoruz. Süreç ve işleyiş bu yönde ilerliyor.
Hayır, buraya eklemediğim ve ekleyemediğim (gizlilik sözleşmemden dolayı) bir çok tasarımım mevcut. Kanaatimce bir grafik tasarımcının tasarım kalitesini görebilmeniz adına, maksimum 5-6 çalışma görseli yeterli.
Büyük ölçüde evet. Bazen hızlı sonuçlar alabilmek veya tasarımlara farklı havalar katmak adına hazır görseller kullanabiliyorum. Genelde bu görseller resimler, arka planlardan oluşuyor. Logo tasarımları %100 özgün olurken, broşür veya kataloglarda bazen aralara hazır görseller serpiştirebiliyorum.
Başarılı bir grafiker, başarısını çalışmalarına yansıtır. Portföyün var olma amacı da budur. Herhangi bir grafik tasarımcı ile çalışıp çalışamayacağınızı genelde referansları belirler. Bunun yanı sıra, çalışmalarını sergilediği kişisel web sayfası olmalı. Bunun bilincinde olan, işine yatırım yapan grafik tasarımcılarla çalışmak size artı sağlayacaktır. Son olarak revize taleplerine yaklaşımı, dürüst ve disiplinli olması da oldukça önemlidir.
Bazı grafik tasarımcı (!) meslektaşlarım, hizmetlerini pazarlarken sonsuz revize desteği verdiklerini iddia ederler. Bu nasıl mümkün olabilir? Diyelim ki 1 ayda ortalama 20 işletme veya kişiye hizmet sağladınız, bunların yarısı revize talebinde bulunsa var olan iş takviminiz altüst olur. Tabii ki kısmi revizelere müsade ediliyor fakat sonsuz revize veya sürekli revize diye bir şey olamaz. Ben belirli çalışma takvimi ve ücret mukabilinde yardımcı olmaya çalışıyorum. Eğer revize talepleri benimle ilgili ise tabii ki bu durumda herhangi bir beklentim olmadan en kısa sürede revizelere cevap veriyorum.
Düzenli olarak hizmet sağladığım müşterilerimin yanısıra her an değişebilen, sürekli teklif alışverişleri yaptığım bir işleyiş takvimim var. Net süre ve ücretlendirme için güncel teklif almalısınız.
Kesinlikle hayır. Gerek referans prestijim, gerek yapılan tasarıma saygımdan dolayı bire bir tasarım kopyası yapmıyorum. Tabii ki ufkumu açan, hoşuma giden tasarım stilleri çalışmalarıma yön vermiştir, artı katmıştır. Bu tartışılmaz.
Evet yine de ödeme yapmak durumundasınız. Ülkemizde, bilhassa tasarım sektörü ile ilgili "beğenmediğim çalışmalara ödeme yapmam" gibi ilginç algılar var. Tasarım, çaba ve zaman yatırımı anlamına geliyor. Dolayısıyla benim beğenerek tasarlayarak sunduğum logo örnekleri sizin ilginizi çekmeyebilir, o nedenle zevkler ve renkler tartışılamıyor. Tekrar yapılacak tasarım, iş takvimimi doğrudan etkileyecektir. Bu gibi durumlarda tasarım teklif tutarı üzerinden %20'lik indirim yaparak ikinci tasarımı yapıyorum. Bundan sonraki döngü değişmiyor. Bu nedenle referans çalışmalarımı detaylı olarak incelemenizde fayda var. Sonuçta "evet ben bu tasarım çizgisini sevdim, çalışabiliriz" yada "kafamda soru işaretleri var" diyebilirsiniz.
Ücretlendirme; Tamamen size bağlı. Hızlandırılmış, basit bir şeyler veya Profesyonel bir şeyler umuyorsanız buna göre değişkenlik gösterebileceği gibi, alternatif beklentilerinizin sayısı da ücret belirlemede etkendir. Bazı müşteriler 1 logo tasarım çalışması istenirken bazıları "sen 3-4 logo tasarım örneği yap biz seçelim" gibi taleplerde bulunuyor. Sonuç olarak; ücretin netlik kazanması taleplerinizle alakalı. Süre; O anki iş takvimime göre değerlendiriyorum. Eğer çok acil bir çalışmanız var ise duruma göre(!) ücrette küçük oynamalarla öne alabiliyorum. Not: Logo tasarımı konusunda hep demo çalışma beklentisi olur. Yaşamış olduğum bazı art niyetli deneyimlerden sonra kesinlikle demo çalışma yapmama kararı aldım.
Fotoğraf seçimlerinde deneyimli olsam da fotoğraf çekimleri ile ilgili yeterli deneyime sahip olduğumu düşünmüyorum. Deneyimim olsaydı zaman ayırabilirmiydim ondan da emin değilim.
Kesinlikle hayır. Demo çalışmanın anlamı, beğenirsem ödeme yaparım veya beğenmezsem farklı alternatifler yaptırırımdır. Yaşamış olduğum bazı art niyetli deneyimlerden sonra demo çalışma yapmama kararı aldım. Harcanan zaman ve emek var, bu karşılıksız olmuyor. Bunun için referansları iyi analiz etmeli kararınızı buna göre vermelisiniz.
Aşağıdaki iletişim bilgileri ile bana ulaşabilirsiniz.