Hangi işletme müşteri potansiyelini büyütmek ve daha çok satış yapmak istemez… Her işletmenin amacı kâr elde etmek ve bunun farklı yöntemleri var. Günümüzün dünyasında internet reklamcılığı en önemli yöntemlerden biri –belki de en önemlisi-. Bu yüzden online reklamcılık, işletme sahibi olan herkesin aklının bir köşesinde yer eden bir kavram.
İşte A'dan Z'ye Adım Adım Google'de Reklam Yayınlamak
İnternet reklamcılığı deyince de karşımıza ilk çıkan araç Google Ads… Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, aynı zamanda muazzam bir reklam/tanıtım platformu. Reklam servisi ile dünyanın her ülkesindeki işletmelere harika katkılar sağlıyor. Böylece satış artırma ve müşteri bulma konusunda işletmelere kalıcı çözümler sunmakta.
Bu yazımızda Google Ads ile ilgili ayrıntılı bir rehber hazırladık. Bir işletmeniz varsa ya da dijital kimliğinizi güçlendirmek istiyorsanız, rehberimize göz atmanızı öneririz. Öncelikle Google Ads’i daha yakından tanıyalım.
Google Ads Nedir?
Google Ads, 2000 yılından beri Google’ın verdiği bir reklam hizmetidir. Bu hizmet aynı zamanda eski adıyla Google Adwords olarak da biliniyor. Hizmetin amacı, işletme marka veya kişilerin tanıtımını yapmak. Google Ads, almak istediğiniz hizmet kadar ödeme yapacağınız bir uygulamadır. Örneğin 100 TL’lik bir reklam hizmeti almak istiyorsunuz. 100 TL’lik bakiyeniz bittiğinizde Google’daki reklamlarınız da sona eriyor.
Dolayısıyla Google Ads ile her şey sizin kontrolünüzde. Bütçenizi koruyarak reklam çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. Google Ads’i daha ayrıntılı bir şekilde tanıtmaya devam edeceğiz. Sistemin nasıl çalıştığını anlamak için ayrıntılara devam edelim.
Neden Google Ads Reklamları Kullanmalıyım?
Diyelim ki bir işletmeniz var ve internette tanınmak istiyorsunuz. Bunun en iyi yollarından biri insanların en çok kullandığı platformlara reklam vermektir. Google’ı hem Türkiye hem de dünyada milyonlarca kişi kullanıyor. Türkiye’de internet kullanan yaklaşık 60 milyonun kişinin yolu her gün Google’a düşüyor. Eğer bu insanlara ulaşmak ve hedef kitlenize işletmenizi veya kendinizi tanıtmak istiyorsanız, işte Google Ads harika bir yöntem!
Bir başka örnek ise şu: Diyelim ki Google Ads ile Google’a 100 TL’lik bir reklam verdiniz. Bu reklamınız her gün yüzlerce kişiye gösterilir. Bu kişilerden 3’ü de sizin web sitenizi ziyaret etti ve 60 TL’lik ürün veya hizmet satın aldı. Bu durumda kazancınız 180 TL olur. O zaman basit bir hesap yaparsak;
- Google’a ödediğiniz reklam ücreti 100 TL.
- Reklamdan kazandığınız tutar ise 180 TL.
Gayet mantıklı değil mi? Bir de bu miktarları 5 veya 10 ile çarparsak… İşte Google Ads kullanmak için önemli bir neden daha…
Google Reklam Maliyeti
Bu konuya yukarıda biraz değinmiştik. Şimdi biraz daha açalım. Google Ads’e başlamadan önce herkesin aklında şu soru var: Reklam için Google’a ne kadar para vereceğim? Bu işin en iyi tarafı bu olabilir, çünkü ne kadar para vereceğinizi siz belirlersiniz.
80 TL’lik bir reklamla yaklaşık 10.000 kişiye ulaşırsanız, 150 TL’lik bir reklamla da 30.000 kişiye ulaşırsınız. Ulaşacağınız kişi sayısı, reklama ayıracağınız bütçeyle bağlantılıdır. Dolayısıyla kimse size şu kadar para vermek zorundasın demez. Sadece satın alacağınız reklam paketine göre kaç kişiye ulaşacağınızı belirlersiniz.
Eğer işletmenizin işleri iyi gidiyor ve reklamlardan geri dönüş alıyorsanız, reklam bütçenizi artırabilirsiniz. Özetlemek gerekirse, reklam maliyetinde her şey sizin kontrolünüz altındadır. Ne kadar istiyorsanız Google’a o kadar reklam ücreti verirsiniz.
Google’a Nasıl Ödeme Yaparım?
Her gün kullandığınız banka kartı veya kredi kartı ile Google’a reklam ücretini hemen verebilirsiniz. Google, dünyanın en büyük şirketlerinden biri ve en büyük şirketler de Google’a düzenli olarak reklam ödemesi yapıyor. Dolayısıyla güvenlik konusunda içiniz rahat olsun.
Ödeme yapmak için Google’ın iki farklı yöntemi var:
- Manuel Ödeme: Reklam kampanyanıza göre istediğiniz zamanlarda Google’a ödeme yaparsınız.
- Otomatik Ödeme: Düzenli olarak her ay reklam vereceksiniz, Google’a bunu iletirsiniz. Google da karınızdan reklam ücretini otomatik olarak çeker.
Reklamlar Kaç Gün Yayınlanır?
Buna da karar veren sizsiniz. Örneğin 500 TL’lik bir reklam ücreti yatırdınız. Bakiyenizden her gün ne kadar eksileceğini siz belirlersiniz. Günde 15 TL’ye ayarlayabilir ve bakiyenizden her gün maksimum 15 TL eksilir. Reklam bütçeniz ne kadarsa reklamlarınızın yayınlanma süresi o kadar fazladır. Bakiyenizin eksilmesi demek Google’da insanların sizin reklamlarınıza tıklaması demektir. Dolayısıyla yeni müşteriler bulmaya adım adım ilerlersiniz.
Tıklanma Oranları ve Anahtar Kelimeler
Google Ads reklamı veriyorsanız, anahtar kelime (keywords) ile aranız iyi olmalıdır. Çünkü reklamlarınız anahtar kelimelere göre listelenir. Google Ads, yeni müşterileri size getirir. Siz bir nevi anahtar kelimelere yatırım yaparsınız. Kullanıcılar, sizi arattıkları kelimelere göre Google’da bulur. Bu yüzden reklam kampanyanızda yer verdiğiniz anahtar kelimeler hayati önem taşır.
Google’da en çok aratılan kelimeleri anahtar kelime olarak belirlersiniz, reklamlarınızın daha çok kişiye gösterilme ihtimali artar. Ancak bu durumda reklam maliyetiniz de artacaktır. Dolayısıyla bunun dengesini iyi kurmalı ve kullanıcıların karşısına çıkmak istediğiniz keyword’leri çok iyi seçmelisiniz.
TBM Nedir?
Google Ads reklamı vermeden önce sıkça karşılaşacağınız birkaç kavramdan da bahsedelim. Bunlardan biri TBM’dir. Açılımı ‘tıklama başı maliyet’tir. TBM, belirlediğiniz keyword’e bir kez tıklandığında ödeyeceğiniz parayı ifade eder. İnsanlar Google’da sizin reklamınıza veya anahtar kelime/keyword’ünüze tıkladığında bütçeniz eksilir. Bütçenizin ne kadar eksileceği ise Kalite Puanı’na göre belirlenir.
Kalite Puanı Nedir?
Kalite puanı, Google Ads reklamları için önemli bir kriterdir. Kalite puanınız yüksekse bu durum Google sıralamanıza olumlu yansır. Yani reklamlarınız daha çok kullanıcıya gösterilir. Diğer yandan da TBM oranınız düşer. Yani kullanıcılar reklamlarınıza tıkladığınızda bütçenizden daha az kesinti olur. Bu da bütçenizi daha uzun süre kullanabileceğiniz anlamına gelir. Peki, Kalite Puanı nasıl yükselir? Bu konu için 3 faktör üzerinde duracağız.
1) Beklenen Tıklama Oranı
Geçmişteki reklamlarınızın başarılı olmasına bağlı olan bir algoritmadır. Eski reklam kampanyalarınız başarılıysa, bu durum beklenen tıklama oranına olumlu yansır ve kalite puanınız yükseltir.
2) Reklam Alaka Düzeyi
Bu kriter, anahtar kelimelerinizin reklamınızla ne kadar ilgili olduğunu ölçer. Eğer kullanıcıların yaptığı aramalara yönelik reklam kampanyası oluşturursanız, reklam alaka düzeyiniz yükselir. Tabi, kampanyanız için seçtiğiniz keyword’un da reklamınız ile alakalı olması en önemli kriterdir.
3) Açılış Sayfası Deneyimi
Burada ise kullanıcıları yönlendirdiğiniz açılış sayfanızın reklam ve anahtar kelimenizle ne kadar ilgili olduğu ölçülür. Kullanıcılar, tıkladıkları sayfada aradıklarını bulmalıdır. Eğer bulamıyorlarsa bu durum kalite puanınızı düşürür. Ayrıca geçen açılan açılış sayfaları da kalite puanınızı düşüren önemli bir etkendir. Dolayısıyla açılış sayfanız ile kullanıcıların beklentilerini karşılamanız gerekir.
Ortalama Konum Nedir?
Toplam kalite puanından sonra şimdi de ortalama konum kavramını açıklayalım. Ortalama konum, Google’da yer alan reklamınızın hangi sayfada çıktığını belirten bir kriterdir. Ortalama Konum 1 ile 8 arası ise reklamınız genellikle birinci sayfada çıkmaktadır. Ortalama Konum 9 ve 16 arasında ise reklamınız ikinci sayfadadır.
Dönüşümler
Google Ads reklamlarında dönüşüm kavramı oldukça önemlidir. Dönüşüm demek, reklamlarınızdan aldığınız olumlu geri bildirimleri ifade eder. Örneğin reklamınıza tıklayıp sitenizde form dolduran bir kullanıcı, size dönüşüm sağlamış olur. Satış yapma, sitenizde uzun süre kalma vb. durumlar da dönüşüm olarak değerlendirilir. Dönüşümler ne kadar fazlaysa Google Ads reklamlarınızda başarılı elde ediyorsunuz demektir.
Google Ads Reklamı Nasıl Verilir?
Dijital pazarlamanın temel bileşenlerinden biri olan Google Ads, her işletmenin dijital dünyadaki en önemli destekçileri arasındadır. Peki, Google’a reklam nasıl verilir? Bu soruya ayrıntılı bir şekilde yanıt vermeden önce üzerinden geçeceğimiz 7 adımı sıralayalım:
- Google Ads Hesabı Oluşturma
- Açılış Sayfası Belirleyin
- Reklam Metni Yazın
- Anahtar Kelime Seçme
- Konum Belirleyin
- Bütçe Belirleyin
- Ödeme Bilgilerinizi Onaylayın
Şimdi sıraladığımız bu adımlar doğrultusunda Google’a nasıl reklam vereceğinizi ayrıntılı bir şekilde açıklayalım.
1) Google Ads Hesabı Oluşturma
İlk olarak Google’da kişisel mail hesabınızla oturum açın. Daha sonra https://ads.google.com adresine giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra üstteki görseldeki gibi karşınıza çıkan mavi dikdörtgen içindeki HEMEN BAŞLAYIN yazısına tıklayın.
Tıkladıktan sonra Birincil Reklam Hedefi bölümüne yönlendirileceksiniz. Burada karşınıza deki gibi üç seçenek çıkar (yukarıdaki görseldeki gibi). Aşağıda gördüğünüz üç seçenekten birini seçerek Sonraki butonuna tıklayın. (bu bölümde Google Ads reklamı verme nedeninize göre tercihinizi yapabilirsiniz)
Ardından işletme adınızı girmeniz gerekecek. İşletme adınızı girin ve Sonraki bölüme tıklayın.
Bu şekilde Google Ads hesabı oluşturabilir ve kampanyanızın ilk ayarlarını yapabilirsiniz. Şimdi aşama ise açılış sayfanızı belirlemenizdir.
2) Açılış Sayfası Belirleme
Bu aşamaya geldiyseniz (üst görseldeki gibi) sizden işletmenizin web sitesini girmeniz istenir. Bu bölüme vereceğiniz link, son derece önemlidir. Çünkü reklamınıza tıklayan kullanıcılar, şimdi vereceğiniz linke yönlendirilir. Kullanıcılar, ilk olarak bu sayfayı göreceği için vereceğiniz linkin reklam kampanyanızla ilgili olması gerekmektedir. Çünkü ilgisiz bir sayfaya yönlendirilen kullanıcılar sayfanızı hemen terk eder. Bu da kalite puanınızı ve kampanya başarınızı olumsuz etkiler.
Web site adresinizi (açılış sayfanızı yazdıktan sonra) kullanıcıların yönleneceği sayfanızın hem mobil hem de masaüstü (alttaki görselde) sürümünü göreceksiniz. Bu bölümde reklamınızın ve mobil/pc ekranınızın nasıl göründüğünü inceleyebilirsiniz.
Şimdi reklam oluşturma formunun altındaki Sonraki butonuna tıklayarak kampanyanızı oluşturmaya devam edelim.
3) Reklam Metni Yazma
Kampanya oluştururken şimdi geldiğimiz nokta oldukça önemli. Altta yer alan görseldeki gibi sizden bir reklam metni yazmanız istenir.
Reklam metniniz, Google Ads başarınızı etkileyecek en önemli bölümler arasındadır. Öncelikle reklam metninizi yazdıktan sonra nasıl görüntüleneceğine bakalım. Aşağıda örnek bir reklam metni görebilirsiniz.
Görselde olduğu gibi reklamınızı tanıtan cümleler direkt olarak gözükür. Üst görselde yer alan ve oluşturacağınız bölüm burasıdır. Harekete geçmeye odaklı kelimeler kullanarak kullanıcıların sitenize tıklamasını sağlayabilirsiniz. Call to Action olarak bildiğimiz bu kelimeleri üst görseldeki gibi Başlık 1, Başlık 2 ve Başlık 3 kısımlarına yazmalısınız. Daha sonra da hemen altındaki Açıklama 1 ve Açıklama 2 kısımlarını doldurun. Ardından formun altındaki İşletmeyi Ara bölümüne telefon numaranızı girin. Böylece potansiyel müşterileriniz reklamınızdaki telefon numarasına tıkladıklarında direkt size ulaşsın.
4) Anahtar Kelime Seçme
Bu aşamaya kadar her adım oldukça önemliydi. Ancak anahtar kelime belirleme bölümü de en az önceki aşamalar kadar önemli. Anahtar kelimeleriniz, hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayacak bir kriterdir. Bu yüzden üzerinde önemle durmanız gerektiğini asla unutmayın.
Kampanya oluştururken en son reklam metnini (üst görsele göz atabilirsiniz) yazdık. Sonraki butonuna tıkladığınızda aşağıdaki gibi anahtar kelime belirleme sayfasına geleceksiniz.
Hangi anahtar kelimeleri ekleyeceğiniz konusunda kararsızsanız, Google’ın önerilerini kullanabilirsiniz. Ancak buna ek olarak özel olarak hedeflediğiniz bir anahtar kelime (keyword) olabilir. Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcı’sı üzerinden en çok aranan kelimeleri reklamınıza ekleyebilirsiniz.
Peki, en çok aranan kelimeleri nasıl bulacağım? Bunun için Anahtar Kelime Planlayıcı’ya tıklayın. Bu uygulama Google’ın servisidir. Aylık ya da haftalık gibi dönemlerle en çok aranan kelimeleri ve kaç kez arandığını gösterir. Bu planlayıcıyı kullanarak aşağıdaki gibi arama bilgilerini öğrenebilirsiniz.
Aşağıda dijital pazarlama kelimesi ile ilgili Google arama bilgileri yer almaktadır.
Her kelimenin tıklama başı maliyeti değişiklik gösterir. Sizin yapmanız gereken en doğru kelimeyi reklam vermektir. Genel ifadelerden kaçınarak daha özel bir kitleye hitap ederek anahtar kelimenizi belirleyin. Örneğin ayakkabı satan bir firmaysanız reklamınızı ayakkabı, ayakkabı modelleri kelimeleri ile oluşturmak yerine marka vererek oluşturun. Örneğin
- Nike air max 270 bayan
- Erkek çocuk ayakkabı adidas
gibi daha özel anahtar kelimeler ile reklamınızı oluşturabilirsiniz. Böylece hedef kitlenizin karşısına daha kolay çıkma şansınız da artar. Tabi bu kelimeleri belirlerken kelimelerin fiyat ve tıklama maliyetlerini de değerlendirmeyi unutmayın. Bu aşamada yapmanız gereken Google aranan kelimelere hareket etmenizdir. Her zaman Google’da aranan kelimeleri keyword olarak ekleyin. Reklam içeriği ve işletmenizle uyumlu kelimeler belirlemeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.
5) Konum Belirleme
Sıra şimdi konum belirlemeye geldi. İşletmenizin adresini sıradaki bölüme yazın.
Bu aşamada Google size iki farklı seçenek sunar.
- Bir adresin yakınlarında yeni reklam yayınlayın.
- Belirli posta kodları, şehirler veya bölgelerde reklam yayınlayın.
Google’ın açıklamasında yazdığı gibi bu kısmı doldurduktan sonra reklamınız sizin yazdığınız adresin yakınında bulunan kullanıcılara gösterir. Böylece hem işletmenizin online adresine takipçi çekebilir hem de fiziki mağazanıza müşteri bulabilirsiniz. İki konum seçeneğinden birini doldurun ve bölümün altındaki Sonraki butonuna tıklayın.
6) Bütçe Ayarlama
Şimdi ise bütçe kısmına geldik. Google Ads, size standart bütçe seçenekleri sunar. Bütçelerin yanında da tahmini tık alma oranları bulunur.
Yukarıdaki bütçe ayarlama bölümünde gördüğünüz gibi günde ortalama 44 TL reklam ücreti ödediğiniz aylık tahmini 1,870 ile 3,190 arasında reklam tıklaması alırsınız. Bu paketi satın alırsanız, aylık tahmini reklam masrafınız maksimum 1,338 TL olacaktır. Reklamınıza gelecek 3,190 tıklamanın % 2 veya % 3’ünün satışa dönüştüğünü farz edelim. Bu durumda verdiğiniz reklam ücreti size çok daha fazla gelir getirecektir.
Google’ın size sunduğu reklam tariflerini değerlendirerek reklamınızı oluşturabilirsiniz. İsterseniz yukarıdaki görseldeki gibi reklam bütçenizi kendiniz de belirleyebilirsiniz.
7) Reklam Kampanyasını Onaylama
Evet artık son aşamaya geldik. Son olarak ödeme işleminizi onaylayıp kampanyanızı Google’a gönderme işlemini yapmak kaldı.
Yukarıdaki formdan kampanya ayarlarınızı yapabilirsiniz. Ödeme yönteminiz bölümünden ise nasıl ödeme yapacağınızı belirleyin. Otomatik ödeme yaparsanız, Google reklam bütçeniz doğrultusunda günlük olarak kendi çekim yapar. Manuel ödemede ise reklamlarınız başlamadan önce ödeme yapmış olursunuz. Son olarak kart bilgilerinizi forma yazıp GÖNDER butonuna tıklayın. Reklam kampanyanız Google tarafından incelenir ve bir gün içinde yayınlanmaya başlar. Google Ads hesabınızdan kampanya durumunu, bütçe tıklama vb. gelişmeleri takip edebilirsiniz.
Google Ads Reklamı Vermeden Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler
Google’a nasıl reklam nasıl verdiğini 7 adımda inceledik. Şimdi de reklam vermeden önce dikkat etmeniz gerekenlerden kısaca bahsedelim.
1) Reklam Hedefinizi Belirleyin.
Google Ads kampanyasını kullanıp reklam vermeden önce kendinize bir hedef bulun. Genelde satış artırmak ve müşteri sayısını artırmak bir hedeftir. Fakat sadece tıklama almak ya da sitenizdeki bir formun doldurulmasını istemek de hedefleriniz arasında olabilir. Eğer hedefinizi önceden belirlerseniz, reklam metninizi daha doğru bir şekilde yazabilirsiniz. Aynı şekilde hedef belirlemek, anahtar kelime seçimi gibi önemli hususlarda da işinizi kolaylaştırır.
2) Hedef Kitleniz Kim?
Reklam kampanyaları, belli bir hedefe yönelik hazırlanır. Daha dar bir çembere yönelik mesajlar vermek, her reklamcı ve reklam için daha başarılı sonuçlar verir. Hedef kitlenizi doğru bir şekilde belirlemek için şu sorulara cevap verebilirsiniz:
- Ürün veya hizmetleriniz kime hitap ediyor?
- Müşterileriniz kimler?
- Müşterilerinizin yaş, eğitim durumu, cinsiyet vb. bireysel özellikleri neler?
- Müşterilerinizin ilgi alanları neler?
Potansiyel müşterilerinizi ve kitlenizi tanımak için yukarıdaki sorulardan yola çıkabilirsiniz. Hedef kitleyi doğru bir şekilde belirlemeniz, reklamınızda kullandığınız başlık ve açıklamalardan keyword seçimine kadar her şeyi etkiler. Hedef kitlenizi belirleyip özelliklerini ve ilgi alanlarını tanırsanız, daha doğru bir reklam kampanyası hazırlamış olursunuz.
3) Rakiplerinizi İnceleyin.
Kendi alanınızda Google Ads reklamı veren diğer işletmelerin kampanyalarına göz atın. Rakiplerinizin nasıl reklamlar verdiğini görmek, sizin daha farklı bir imaja sahip olmanızı sağlayabilir. Böylece rakiplerinizin eksiklerini kendi reklamlarınıza ekleyebilirsiniz. Ek olarak rakiplerinizin kampanyalarını incelemek, daha özgün veya hedefe odaklı reklam kampanyaları hazırlama konusunda size bilgi verebilir.
4) Reklam Bütçenizi Güncelleyin.
Reklam bütçenizi belirleyecek olan kriterler, seçtiğiniz anahtar kelimeler ve reklam hedefinizdir.
- Diyelim ki günde 50 TL vererek Google Ads reklamlarınız gösterilmeye başlandı.
- Bütçenizden de tıklama başına 0,20 kuruş eksildiğini farz edelim.
- Bu durumda günlük 50 TL’lik reklam gösterimine 250 tıklama alırsınız.
- % 2’lik bir satış oranı yakaladığınızı düşünürsek; bu da her gün 50 TL reklam ücreti vererek 5 kişiye satış yapacağınız anlamına gelir.
- Eğer verdiğiniz reklam ücretinin çok daha fazlasını kazanmaya başladıysanız o halde Google Ads reklam bütçenizi artırın.
Dolayısıyla reklamlarınız gösterilmeye başlandıktan sonra her gün tıklamaları ve müşteri geri dönüşlerini takip edin. Eğer işler yolundaysa reklam bütçenizi artırabilirsiniz. Eğer işler yolunda değilse, anahtar kelime tercihlerinizi ve diğer hedefleme araçlarınızı gözden geçirin. Doğru hamlelerle daha fazla kişiye ulaşarak satışlarınızı yükseltebilirsiniz.
En Çok Yapılan Google Ads Hataları
Reklamda başarı elde etmek için kaçınmanız gereken davranışlar var. Rehberimizin bu bölümünde de sıklıkla yapılan hatalardan bahsettik. Bu hatalardan kaçınırsanız kampanyanızla daha çok başarılı olursunuz.
- Yanlış Anahtar Kelime Kullanmak
Anahtar kelime (keyword) kullanımı ile ilgili yukarıda biraz bilgi vermiştik. Ancak bu konu üzerinde dikkatle durmak gerekiyor. Çünkü reklamınızı hedef pazara göstermenizi sağlayacak en önemli kriterlerden biri anahtar kelimelerinizdir. Öncelikle reklam kampanyanız ve firmanızla ilgili bir anahtar kelime seçmek zorunda olduğunuzu yeniden hatırlatalım. Fakat anahtar kelimenizle ilgili olan her türlü kelimeyi de reklamınıza eklemeyin. Örneğin erkek ayakkabı modeli satan bir firmaysanız, ilgili diye bot, çizme modelleri vb. söz öbeklerini keyword olarak kullanmayın.
- Eşleşme Türlerine Önem Vermemek
Anahtar kelime kullanımını doğru hale getiren bir Google Ads özelliğinden bahsedelim: Eşleşme Türleri… Eşleşme türlerini kullanmak, reklamınızın hangi arama sonuçlarında daha çok çıkacağı ile ilgili bilgiler verir. Bunlardan yararlanarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Eğer Google Ads reklamlarında yeniyseniz, size en çok fayda sağlayacak eşleşme türü, Tam Eşleşme’dir. Çünkü tam eşleşme ile nokta atışı yaparsınız. Örneğin istediğiniz yapay çiçek satışı yapmak istiyorsanız, anahtar kelimenizi direkt olarak yapay çiçek modelleri şeklinde belirleyebilirsiniz. Bu işleşme türü [ ] işareti ile gösterilir. Anahtar kelimeniz [] parantezinin arasına yazarsınız.
Fakat daha fala ayrıntı istiyorsanız diğer eşleşme seçeneklerinden de yararlanabilirsiniz.
- Sıralı Eşleme: Belirlediğiniz anahtar kelimenizin başına ya da sonuna ek olarak yapılan aramalarda çıkmak istiyorsanız, bu modeli kullanın. Örneğin yapay masa çiçekleri anahtar kelimeniz ek alıp aratıldığında da gösterim alabilirsiniz. (yapay masa çiçekleri fiyatları gibi arama sorgularında) Bunu kullanmak için keyword’unuzun başına veya sonuna tırnak (“) işareti koymanız yeterlidir.
- Geniş Eşleme: Anahtar kelimenizin farklı varyasyonlarını içeren aramalar yapıldığında kullanıcıların karşısına çıkmanızı sağlar. Bu model, anahtar kelimenizin benzerlerini gösterimlere dahil eder. Geniş eşleme ile reklam verdiyseniz, her gün kampanyanızı çok daha titiz bir şekilde incelemelisiniz. Çünkü ilgisiz kelimelerde de reklamlarınız gösterilebilir. Örneğin anahtar kelimeniz yüzüklü bileklik olsun. Fakat insanlar bileklik satın al, altın bileklik gibi aramalarda sizi bulabilir. Sizin ilgi alanınız olmayan kelimelerde çıkıp reklam bütçenizin azalmasını engellemeniz için negatif anahtar kelimeler eklemelisiniz.
- Geniş Eşleme Düzenleyici: Bu modelde de anahtar kelimenizin benzer versiyonları ile kullanıcılara ulaşabilirsiniz. Kelimelerin başına + sembolü koyarak bu eşleme türünü aktif hale getirebilirsiniz. Örneğin anahtar kelimenizi + evcil + hayvan + ürünleri olarak belirlerseniz, şu arama sonuçlarında da reklamlarınız gösterilebilir: evcil hayvan ürünleri nelerdir, evcil hayvan ürünleri satmak…
Dolayısıyla anahtar kelime eşleşme modelleri seçenekleri arasında en uygunu Tam Eşleşme’dir. Özellikle Google Ads kampanyasına yeni başladıysanız, tam eşleşme türünü kullanmanızı tavsiye ederiz. Daha sonra tecrübe edindikçe diğer eşleme türlerini de kullanabilirsiniz.
- Negatif Anahtar Kelime Kullanmamak
Negatif anahtar kelimeyi şu şekilde özetleyelim: Diyelim ki anahtar kelimenizi belirlediniz. Ancak anahtar kelimenizin bazı kelime öbekleri ile birlikte arandığında kullanıcıların karşısına çıkmamak istiyorsunuz. İşte bu noktada negatif anahtar kelime kullanmalısınız. Şöyle bir örnekle özetleyelim:
Diyelim ki reklam kampanyanızı masa çiçekleri anahtar kelimesi üzerine kurdunuz. Reklamlarınız masa çiçekleri fiyatları yapay, masa çiçekleri küçük gibi aramalarda da gösterim alır. Eğer yapay ve küçük gibi aramalarda gösterim almak istemiyorsanız, küçük ve yapay kelimelerini negatif anahtar kelime olarak belirleyin.
- Yapılan Diğer Google Ads Hataları
Anahtar kelime kullanımlarına basit görünen ancak önemli sonuçlar doğurabilecek diğer konu ve hatalara da değinelim.
- Reklam konumunuzu açık ve net bir şekilde belirlemek
- Kullanıcıları kampanyadaki ilgili bir açılış sayfasına/linkine yönlendirmek
- İstatistikleri ve dönüşümleri günlük olarak takip etmek
- Google Analytics kullanmak
Yukarıda bahsettiğimiz 4 maddeyi de ihmal etmemeniz gerekiyor. Google Ads, küçük ve önemsenmeyen konularda da önemli sonuçlar yol açabiliyor. Dolayısıyla reklam kampanyanızı oluştururken karşınıza çıkacak her formu en ince detayına kadar inceleyerek doldurun.
Son olarak Google Analytics için ayrı bir parantez açalım. Google Analytics aracını mutlaka kullanın. Bu aracı kullanırsanız;
- Müşterilerinizin hangi kanallar üzerinden geldiği
- Anahtar kelime başarınız
- İçerik kalitesi ve ilgi seviyesi
- Dönüşüm oranları
- Kullanıcıların hangi cihazları kullanarak reklamınıza tıkladığı
gibi birçok bilgiye hemen ulaşabilirsiniz. Bu bilgileri daha sonra reklam kampanyanızın başarısı için önemli bir veri olarak kullanabilirsiniz.
Daha Fazla Müşteri Garantisi: Google Ads
Google Ads reklamları, birçok firmanın ve reklam ajansının en çok önem verdiği dijital pazarlama yöntemleri arasında yer alır. Dolayısıyla siz de basit bir kampanya oluşturarak işletmenizin başarısını artırabilirsiniz. Ancak bu konuda tecrübe ve deneyim son derece önemlidir. Tecrübe ve deneyim de reklam kampanyası oluşturarak gelir. Reklam kampanyası düzenleyerek ve konu hakkında bilgiler edinerek Google Ads’i en iyi şekilde nasıl kullanabileceğinizi kendiniz öğrenebilirsiniz.
Doğru bir reklam kampanyası oluşturmak, net bir başarı garantisidir. Siz de hedef odaklı ve verimli Google Ads reklamları ile işletmenizi büyütebilirsiniz. Bu yazımızda adım adım yapmanız gerekenlerden ve dikkat etmeniz hususlardan bahsettik. O halde potansiyel müşterilerinize ulaşıp satışlarınızı artırmak için Google reklamlarından yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Google Reklam Verme İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular:
Google reklam ücreti ne kadar?
Öncelikle şunu belirtmeliyim; Eğer profesyonel destek almadan kendiniz reklam yayınlamak istiyorsanız kampanya oluşturmak ücretsizdir. Vereceğiniz anahtar kelimeler ile ilgili reklam ücretleri oldukça değişkendir. Örnek: "klima tamircisi" anahtar kelimesi için TBM (tıklama başına maliyet) ücreti ortalama 2 TL iken, "klima servisi" anahtar kelimesinin TBM ücreti 5 TL olabilir. Dolayısıyla ücretler sektörler ve anahtar kelime seçimlerinize göre oldukça değişkenlik gösterecektir.
Google reklam verme nasıl yapılır?
Eğer sıfırdan başlıyorsanız bu rehber tam da size göre. Ek olarak geniş kapsamlı ve oldukça etkili bir eğitim seti olarak gördüğüm şu video'ya göz atmanızı tavsiye ederim. Hiç bilmeyen birine göre oldukça temiz ve güzel bir anlatım var. Bu eğitim setini tamamlarsanız, kolaylıkla Google'a reklam verebilirsiniz.
Google ADS reklam vermek işe yarıyor mu?
Kesinlikle evet. İyi kurgulanmış bir Google reklam stratejisi size ciddi getiriler sağlayabilir. En büyük avantajı ise ölçümlenebiliyor ve özelleştirilebiliyor (Demografi, ilgi alanları, yaş sınırı vb.) olmasıdır. Ölçümlenemeyen (TV. Billboard vb.) reklamların maliyeti yüksek, gösterimi ve getirisi meçhul olur.
Google reklam vermek mantıklı mı?
Oldukça mantıklı diyebilirim. Zira düşük bütçelerle ölçümlenebilir ve özelleştirilebilir reklam vermek çok karlı ve mantıklı bir yatırım olacaktır.
Google bedava reklam nasıl verilir?
Aslında Google kampanyası oluşturmak ve reklam kampanyası oluşturmak ücretsizdir. Reklam yayınlamak ise ücretlidir. Sonuçta reklam verenler ile reklam yayınlayanlar arasındaki köprü Google tarafından kuruluyor ve ücrete tabii oluyor.
Google reklam verirken nelere dikkat edilmeli?
En önemli ayrıntılardan bazıları anahtar kelime seçimi ve bölgesel ayarlardır. Bunun yanı sıra demografik yapı, ilgi alaka düzeyine göre gösterim gibi "bütçenizi ve alacağınız performansı etkileyebilecek" bir çok detay var.