Deep Web ile ilgili Doğru Bilinen 7 Yanlış!

Google, Yahoo ve Bing gibi arama motorları yüzbinlerce hatta milyonlarca bilgiye erişim imkanı veriyor. Peki tek tıkla evrenin tüm bilgilerini ekranımıza getiren arama motorları her bilgiyi indeksliyor ve her şeyi önümüze servis ediyor mu? Cevap elbette hayır… Gerek ülkelerin yasal denetimleri gerekse de arama motorlarının uyguladığı sansür arama motorlarında bazı bilgilerin gösterilmemesine neden oluyor. O halde akla şu soru geliyor? İnternet sitelerinde yer alan ancak arama motorlarında karşımıza çıkmayan bu gizli bilgiler nerede?

İşte bu sorunun cevabı Deep web olarak bilinen bir ortamdır. Deep Web mecrası, online ortamda gizli bilgilerin tutulduğu bir mecradır ve bu yönüyle her zaman ilgi çekici olmuştur. Fakat Deep web’in ne olduğuyla ilgili soru işaretleri bir hayli fazla… Yazının devamında deep web ile ilgili doğru bilinen yanlışlara yer vermeye çalıştım. İşte Deep web ile ilgili kafa karışıklıklarına son vermek için işte doğru bilinen 7 yanlış!

Deep web’te yer alan her bilgi doğrudur

Gizli olması nedeniyle ilgi çekici olan deep web bilgileri, birçok insanı etkileyebilir. Çünkü deep web üstü örtülen gerçekler ve gizli kalması istenen resimlerin yer aldığı bir mecra… Fakat deep web’te yer alan her bilginin doğru olduğunu söylemek imkansız. Dolayısıyla Deep Web ile ilgili doğru bilinen en büyük yanlış budur. Deep web’te gördüğünüz her bilgiye inanmamanız gerekiyor.

Deep Web’e her tarayıcıdan girebilirim

Hayır. Deep web’e giriş yapmak için özel bir tarayıcı kullanmanız gerekir. Bu tarayıcının adı Tor Browser’dır. Tor Browser, IP adresini değiştiren ve kullanıcıların anonim kalmasını sağlayan bir tarayıcıdır. Çünkü illegal bilgilerin yer aldığı deep web’te dijital ayak izinizi bırakmanız endişe verici olabilir. Bu nedenle deep web’e giriş yapmak için tor browser kullanmanız gerekiyor. Bu nedenle Chrome, Explerer, Opera vb. tarayıcılardan deep web’e ulaşamazsınız.

Deep Web’e girmek suçtur

Deep web’e girmek suç değildir. Deep web’e girip gizli bilgileri öğrenmemeniz için bu yalan uydurulmuştur. Çünkü platformdaki tüm bilgiler, yasaklı kalması istenen resim, video vb. belgelerden oluşur. Deep web’e giriş yaparken sistem otomatik olarak kimliğinizi gizler. Bu yüzden IP’nizi değiştiren Tor Browser kullanmadan giriş yapamazsınız. Deep web’e giriş yapmak suç değildir ancak içeriklerin illegal olması nedeniyle platformda çok fazla vakit geçirmemenizde fayda vardır.

Deep Web’e giriş yaptığınızda hacklenirsiniz

Deep web’ten uzak kalmanız için söylenen ve gerçeği yansıtmayan bir başka bilgi budur. Deep web’e tor tarayıcıdan giriş yaptığınızda dijital bilgilerinizi gizlemiş olursunuz. Dolayısıyla herhangi bir güvenlik sorunu olmaz. Ancak güvenliğinizi kontrol altına almanız için birtakım konulara da dikkat etmeniz gerekir. Örneğin Deep web’te gördüğünüz bir resmi ya da belgeyi bilgisayarınızda saklamamanızı öneririz. Bu gibi durumlarda bilgisayar korsanlarının faaliyetlerine açık duruma gelebilirsiniz.

Deep Web’te herkes hacker veya profesyoneldir

Deep web, sadece profesyonel kişilerin ya da hackerların yer aldığı bir platform değildir. Bu mecra, gizli bilgilere ve dünyadaki popüler insanlarla ilgili dedikodulara göz atıp çıkmak isteyen insanlarla doludur. Komplo teorisi sevenlerin de sık sık başvurduğu mecralar arasındadır. Deep web’e giriş yapanlar arasında internet ile yeni tanışan birçok insan vardır. Yaş kitlesinin biraz daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Fakat deep web’teki herkesin hackerlerdan ya da gizli örgütlere üye insanlardan oluştuğu ifadesi gerçek değildir.

Deep Web tamamen güvenilirdir

Dark web, Tor tarayıcı sayesinde güvenilir bir platformdur. Ancak kullanıcı bilgilerini %100 korumaz. Bazı ülkelerdeki resmi yetkililer, Tor tarayıcı indiren kullanıcıları tespit edebilir. Böylece deep web kullanan kişileri bulabilir. Deep web kullanmak suç değildir fakat bazı suçlular, deep web üzerinden bilgi topluyor olabilir. Devlet yetkilileri de tor tarayıcı kullananları tespit ederek suçlulara ulaşabilir. Dolayısıyla deep web’te gezinen kişileri bulmak zordur ancak imkansız değildir. Deep web mecrasının %100 güvenli olduğunu ifade etmek doğru bir bilgi değildir.

Deep Web devasa bir bilgi kaynağıdır

Sürekli deep web’in inanılmaz boyutta bilgiler içerdiği söylenir. Hatta arama motorlarında karşımıza çıkan bilgilerin 500 katı kadar büyük bilgiler ihtiva ettiğini söyleyenler de vardır. Ancak bu bilgi doğru değildir. Deep web, arama motorlarındaki arama sonuçlarıyla karşılaştırdığımızda çok daha küçük bir yer tutar. Dolayısıyla deep web içerikleri sınırlıdır ve gelişimi de son derece yavaştır.

Sonuç Olarak

Deep web ile ilgili duyduğunuz her şeye inanmamanızı ve araştırma yapmanızı öneririm. Hele hele çalınan sosyal medya hesabınızı veya hacklenen eposta hesabınızı geri alabilirim gibi ücret karşılığında yasadışı çözümler üretebileceğini iddia edenlere hiçbir suretle itibar etmemeniz gerektiğini hatırlatmak isterim.