Artık dünya değişiyor ve her geçen gün yeni bir gelişme ile karşılaşma ihtimalimizin olduğu bir güne uyanıyoruz. Değişim, her alanda kendini göstermekte ve finans piyasaları da bu değişimden ister istemez etkilenen unsurlar arasında olmakta.
Bu yazıda son yıllarda adından sıklıkla bahsedilen kripto para teknolojisinden ve bu teknolojinin en önemli aktörlerinden olan Ethereum’dan bahsedeceğim. Ethereum ile ilgili merak ettiklerinizi rehber niteliği taşıyan bu içerikten öğrenebilirsiniz.
Ethereum nedir?
Ethereum, en popüler kripto paralardan biridir. Bitcoin’den sonra en çok bilinen ikinci kripto para olarak tanınır. Bitcoin kadar değerli olmasa da kripto para borsasında hatırı sayılır bir yeri vardır. Bitcoin, aynı zamanda bir platformdur. Altyapısını blok zinciri (blockchain) oluşturur.
Son zamanlarda adından sıklıkla bahsetsek de geçmişi çok da eskiye dayanmaz. Ethereum, tarihler 2015’i gösterdiğinde piyasaya sunulmuştur. Kurucusu ise genç bir isim olan Vitalik Buterin olarak bilinmektedir.
Piyasaların en popüler dijital ve kripto para birimlerinden biridir
Piyasaların en popüler dijital ve kripto para birimlerinden biri olma unvanına sahip Ethereum, merkezi bir otoriteye bağlı değildir. Bu nedenle gerçek para birimlerinden ayrılır. Bu özellik, yalnızca Ethereum’a ait olmayıp diğer kripto paraların da en önemli nitelikleri arasındadır. Ethereum, bir lira veya dolar kadar hayatımızın içinde yer almasa da dijital ödeme ile ilgilenen bireyler tarafından kullanılmaktadır.
Ethereum, ilk kez ortaya çıktığında Bitcoin sistemini daha güvenilir hale getirme ümidiyle piyasalara giriş yapmıştır. Hali hazırda birçok kişi tarafından tanınan Ethereum, kendine ait ayırıcı özelliklere sahiptir. Ethereum hakkında ayrıntılı bilgilere geçmeden önce Bitcoin hakkında kısa bilgilere değinelime.
Ethereum Ne İşe Yarar?
Ethereum, diğer kripto paralar gibi maddi bir değere sahiptir. Tam olarak lira, dolar ve Euro kadar dolaşımda olmasa da ethereum’un önemli bir karşılığı vardır. Bu karşılığı net olarak ifade etmek için 1 Ethereum’un 2020 yılının son aylarındaki maddi değerine göz atmak yeterli olabilir.
Ethereum, bir elektronik para birimi olduğu için kağıt para gibi somut bir varlığa sahip değildir. Ancak bu durum, Ethereum’un değerini azaltmaz.
Çünkü günümüzdeki elektronik para borsası hızlı bir şekilde yükselişe geçmiştir. Özellikle dijital ortamlarda yapılan para transferleri, ethereum gibi kripto ve sanal paralara olan ihtiyacı artırmıştır. Dolayısıyla ethereum ne işe yarar sorusuna aşağıdaki cevapları verebiliriz:
- Gerçek bir para yerine geçer.
- Ethereum cinsi üzerinden alışveriş yapılabilir.
- TL ya da farklı bir para birimine dönüştürülebilir.
Özetle cüzdanınızda yer alan lira veya dolardan farksızdır. Normal bir para ile yapabileceklerinizin aynısını ethereum ile de yapabilirsiniz.
Ethereum’un bir diğer özelliği ise yatırım aracı olarak da kullanılmasıdır. Tıpkı dövize yatırım yapmak gibi ethereum’u da yatırım yapılabilir. Önümüzdeki günlerde daha da değerli hale gelme ihtimalini düşünürsek, ethereum’a yatırım yapma fikri doğru ve mantıklı olabilir. Ancak bunun için kripto para piyasasını ve günümüzdeki gelişmeleri yakından takip etmek gerekmektedir.
Bitcoin nedir?
Söz konusu kripto para piyasası olduğunda şüphesiz ki Bitcoin’in özel bir yeri vardır. Çünkü kripto paralara olan ilginin artması, Bitcoin’in meşhur olması ile paralellik göstermiştir. Bitcoin, geleneksel bir para işlevi üstlenir; yani lira, dolar ve diğer ülkelerin para birimleri gibi alınıp satılabilir; değiş/tokuş nesnesi olarak kullanılabilir.
Bitcoin de -tıpkı ethereum gibi- merkeze bağlı olmayan bir sisteme sahiptir. Blockchain teknolojisini kullanır. Bitcoin kullanarak yapılan işlemler, Blockchain’deki değişimler sayesinde yapılır ve tüm değişiklikler bu sistem içinde saklanır. Merkeze bağlı olmayan ve özgür alışveriş imkanı tanıyan Bitcoin (BTC), kripto para piyasasının önünü açan en önemli kripto paraların başında gelmektedir.
Ethereum ile Bitcoin arasında ne fark var?
Ethereum (ETH) ve Bitcoin (BTC), kripto para borsasının en önemli iki unsurudur. Her ikisi de aynı altyapıyı kullanır (bu altyapıya blok zinciri –diğer adıyla blockchain- dendiğini yeniden hatırlatalım) İkisi de crypto olup aynı temele dayansa da aralarında birtakım farklılıklar vardır.
Bu farklar, bazı kullanıcılar için o kadar önemlidir ki, insanların bitcoin ya da ethereum kullanma tercihini etkileyebilir. Şimdi bu farklardan bahsedelim:
- En temel farklardan biri akıllı sözleşmedir. Akıllı sözleşme Ethereum’da varken; Bitcoin’de yoktur. Peki, akıllı sözleşme nedir? Akıllı sözleşme, gerçek hayatta yapılan bir sözleşmeden farklı değildir. Örneğin Ethereum kullanıcıları, belli bir tarihte alım satım işlemi yapmak istediğinde Ethereum’daki akıllı sözleşmeleri kullanır. Bu sayede alışveriş zamanı geldiğinde ethereum sistemi, bu alışveriş otomatik olarak gerçekleştirir. Bu özellik Bitcoin’de olmadığı için en önemli farkın akıllı sözleşme olduğunu söylemek mümkün.
- Akıllı sözleşmelerin bir diğer avantajı, yapılan para transferinin tüm detaylarını ayrıntılı bir şekilde kullanıcılara göstermesidir.
- Bir başka ciddi fark ise iki paranın değeridir.
- İki para birimi, Blok Zinciri içindeki blokların üretilme hızı açısından da birbirlerinden ayrılır. BTC’nin yaklaşık 10 dakikalık bir üretim süresi varken, bu süre ETH’de 15 saniyede birdir.
- Üretim açısından ETH sonsuzdur. Günümüzdeki bilgilere göre Ethereum’un üretim kapasitesinin olmadığı biliniyor. Bitcoin’in üretim sınırı (arzı) ise 21 milyondur. Fakat ilerleyen günlerde ETH’nin de üretim sınırına bir kota konulması bekleniyor.
Bitcoin ve Ethereum, madencilik yapıp bu işten gelir elde etmek isteyenler için de birtakım farklılıklar barındırıyor. Örneğin ETH üretmek için evlerde kullanılan bilgisayarlar yeterli olabiliyor. Bitcoin üretmek (bitcoin madenciliği) için ise daha güçlü altyapılar gereklidir. Dolayısıyla, teknik altyapılarındaki farklar, Ethereum’un BTC’ye kadar daha kolay üretilebileceği anlamına geliyor.
Ethereum Madenciliği Nasıl Yapılır?
Ethereum madenciliği, kullanıcılar arasındaki işlemlerin doğrulanması ve blockchain’e eklenmesi hususunda önemli bir yerdedir. Çünkü madenciler sayesinde bir merkezi otoriteye ihtiyaç olmadan yeni paraların üretilmesi sağlanır. Ethereum’da madenci olmak Bitcoin’de olmaktan daha kolaydır. Fakat yine de ETH üretmek için bazı bilgisayar donanımlarına ihtiyaç olmaktadır.
ETH madenciliği için öncelikle GPU adı verilen bir bilgisayar gerekmektedir. Grafik işlemci birimi olan bu bilgisayar donanımı satın alırken dikkat edilmesi gereken ana faktörler şunlar olmalıdır:
- Donanım maliyeti
- Güç tüketimi
- Hash oranı
Donanım maliyeti ve güç tüketimi önemlidir. Çünkü üretilen ethereum, harcanan enerjinin masrafını karşılamayabilir. Hash oranı ise madencilik yapılan bilgisayar donanımının çalıştığı hıza karşılık gelir. Madencilikte hızlı olmak büyük bir ihtiyaçtır çünkü blockchain düğümlerini çözmek için birçok madenci vardır. Şifreleri ilk çözen ciddi bir gelir elde ettiğinden dolayı, ETH madenciliğinde hash oranı yüksek bir bilgisayar donanıma gerek olmaktadır.
Sonraki Adım: Yazılım ve Blok Zinciri’ni Yüklemek
Gerekli donanıma sahip olduktan sonra grafik kartı sürücüleri bilgisayara yüklenir. Daha sonra da Ethereum blok zinciri madencilik yapılacak cihaza indirilir ve düğüm (node) ETH ağına bağlanır. Bir defa ağa bağlandıktan sonra sistem, diğer node’lara ve ETH ağının kendisine adapte olur. Bu işlemden sonra madenciliğe başlamak mümkün hale gelir. Kendi akıllı sözleşmelerinizi yapabilir ve merkezi olmayan uygulamalar geliştirerek işlemler yapabilirsiniz.
Ethereum Nasıl Üretilir?
Ethereum üretmek için özel donanımlı bilgisayara sahip olmak gerekiyor. GPU bilgisayarlar aracılığıyla bu kripto paranın üretim işlemi yapılabiliyor.
Ancak üretilmesi Bitcoin’deki kadar zor değil. Çünkü bu bilgisayarları kullanarak kendi evinde birçok kişinin ETH ürettiğini söylemek mümkün. Bilgisayar donanımına sahip olduktan sonra gerekli yazılımları yükleyenler, daha sonra Ethereum Blok Zinciri’ne dahil oluyor. Böylece ETH üretme işlemi gerçekleşebiliyor.
Bunların yanı sıra Ethereum’ların saklanacağı bir dijital cüzdan da gerekli. Bu yüzden ETH üretecek olanlar, dijital paralarını sanal bir cüzdanda tutuyor ve daha sonra üretime başlıyor. Aynı şekilde üretime geçenler de gelirlerini yine sanal cüzdanda tutarak bu işlemin devamını getiriyor.
EThereum (ETH) Nasıl Saklanır?
Ethereum’lar iki farklı cüzdan türünde saklanabilir. Bunlardan biri soğuk depolama, diğeri de sıcak depolamadır. Sıcak depolama –ya da diğer adıyla sıcak cüzdan- bir kripto para borsasından hesap açarak ETH saklamayı ifade eder. Bu işlem, online olarak çalışır. İnternete bağlı bir bilgisayar ya da akıllı telefon üzerinden kripto para borsasına üye olarak ethereum’larınızı dijital cüzdan hesabınızda tutabilirsiniz.
Soğuk depolama ise çevrimdışı olarak yapılan bir saklama tekniğidir. Bu yöntemi tercih eden kişiler de ethereumlarını sabit sürücülerde ve akıllı telefonlarda tutabilir. İnternete bağlı olmadan da kullanılan bu saklama yönteminde tüm sorumluluk kullanıcının kendisine ait olmaktadır.
Ethereum karlı mı? Ethereum kar sağlar mı?
Ethereum’da kazanç elde etmek için öncelikle yatırım gücü yüksek olmalıdır. Kişinin sağlam bir alt yapı ile ETH üretimine başlamalıdır. Çünkü ethereum üretmek için gerekli olan ekipmanların harcadığı enerji, maddi bir külfete neden olabilir. Bu konu için bilgi sahibi olanlar, 6 ay ve 1 yıl gibi bir plan yaparak Ethereum’dan kar hedefleyebilir. Ancak devamı gelmezse de elde edilen karın da bir önemi olmayabilir.
Diğer yandan Ethereum veya herhangi bir kripto parayı üretmek, uzun bir zaman içinde riskli olabilir. Çünkü neredeyse 6 ayda bir yeni araçlar kullanıma sunulmaktadır. Ethereum’u daha karlı hale getirecek olan bu araçlar ise maliyetli olabilir. Dolayısıyla Ethereum’un ne kadar karlı olacağı bu sistemin teknik altyapısının nasıl kurulduğu ile ilgilidir. Eğer üretmek için her şey hazırsa evet Ethereum iyi bir yatırım fikri olarak görülebilir.
Ethereum Nasıl Satın Alınır?
Ethereum satın almak için yetkili ve güvenilir bir kripto para borsasına üye olmak yeterlidir. Örneğin Binance, bu konuda birçok kişi tarafından tercih edilen ve ethereum satın alma işlemi yapılan bir platformdur. Bu platforma üye olan herkes ETH satın alabilir.
ETH satın almak isteyen kullanıcılar, Binance borsasına TL ya da farklı bir para birimi ile yatırım yapabilir. Daha sonra yatırılan yatırdıkları miktarı, Ethereum cinsine hemen dönüştürebilir. Böylece kullanıcılar Ethereum ile al-sat işlemini gerçekleştirebilir.
ETH Kaç Dolar?
Ethereum, Bitcoine rakip olabilir mi?
Ethereum’un çıkış amacı, Bitcoin sistemindeki bazı sorunlara gidermek istemesidir. Nitekim bazı konular özelinde ETH’nin Bitcoin’den daha avantajlı olduğu bilinmektedir. Ancak günümüzdeki en yaygın kripto para Bitcoin’dir ve bir süre daha kripto para piyasasının yıldızı olmaya devam edeceğine garanti gözüyle bakabiliriz. Fakat Ethereum’un da ciddi bir kitlesi vardır ve özellikle üretim söz konusu olduğunda Ethereum’un daha avantajlı olduğunu da söylemek mümkündür.
Hali hazırda Ethereum’un Bitcoin’e rakip olduğunu söyleyebiliriz fakat Bitcoin’in gerisinde olduğu gerçeğini de görmezden gelemeyiz. Para değeri olarak Bitcoin ile arasındaki farkı kapatırsa ve günlük hayattaki kullanımı daha da artarsa Ethereum’un BTC’ye daha ciddi bir rakip olacağını ifade edebiliriz.
Değişen Dünyada Ethereum’un Geleceği
Ethereum, kripto para borsasında devrim yaratan bir teknoloji olarak görülen bir dijital platformdur. Akıllı sözleşme özelliği sayesinde işlemlerin daha pratik ve güvenilir bir şekilde yapıldığından şüphe yoktur. Ancak Bitcoin kadar popüler olması için biraz daha zamana ihtiyacı var gibi görünüyor.
Sunduğu avantajlar göz önüne alındığında yakın gelecekte işlem hacminin ve değerinin artmasına kesin gözüyle bakılıyor. Dolayısıyla kripto borsasında ve günlük hayatımızda önemli bir değişim aracı ve para olarak önümüzdeki günlerde etkisini iyiden iyiye hissettireceğini net olarak ifade edebiliriz.