
Anket sonuçlarına göre sosyal medya uzmanlığı Z kuşağının yakından takip ettiği meslek grupları arasında yer alıyor. Çünkü sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlığı tam da dönemin ruhunu yansıtan meslek gruplarından biri. Gelişim aşamasını da göz önüne aldığımızda önümüzdeki yıllarda da çok daha etkili olabilecek bir mesleğe dönüşeceğe benziyor.
Adında uzmanlık geçtiği için kulağa hoş gelen bir meslek olsa da zaman zaman sosyal medya uzmanlarının tam olarak ne yaptıkları belirsizleşebiliyor. İş ilanlarında belirtilen kriterlere sahip olmak elbette profesyonel anlamda sosyal medya uzmanı olmak için yeterli. Ancak bu işi layıkıyla yapmak için belki daha da fazlası gerekli. Peki, sosyal medya uzmanı kime denir ve kimler sosyal medya uzmanı olarak hayatını kazanabilir?
Sosyal Medya Uzmanlığı Nedir, Neleri Kapsar?
Sosyal medya uzmanlığı, dijital pazarlamanın bir dalıdır. Sosyal medya kanallarını kullanarak yapılan reklam ve kampanya çalışmalarını tanımlamak için sosyal medya uzmanlığı tabirini kullanırız. Reklam ve kampanya çalışmaları ise oldukça geniş ve kapsamlı yöntemleri içinde barındırır.
- Hedef kitleyi tanımak
- Doğru mesajı vermek
- İkna kabiliyetine sahip olmak
- İlgi çekici içerik oluşturmak
- Sosyal medya araçlarını bilmek
- Hedef ve sonuç odaklı olmak
Yukarıda sosyal medya uzmanlarının sahip olması gereken en önemli özelliklere yer verdik. Bu özellikler sosyal medya uzmanı olmak için yeterli olabilir. Ancak bu mesleğin gelişim ve değişime ayak uydurmakla ilgili olduğunu da unutmamakta fayda var. Dolayısıyla bugün sosyal medya uzmanı olan bir kişi yarın olamayabilir. Sosyal medya ve dijital pazarlama kanalları aracılığı ile ürün, hizmet deneyimlerini takipçileri ile paylaşan veya viralleştiren kişi / kişi gruplarına influencer denir.
10 Adımda Sosyal Medya Uzmanı Olmak
Yukarıda maddeler halinde değindiğimiz sosyal medya uzmanlarının sahip olmaları gereken özellikleri şimdi daha da açalım. İşte sosyal medya uzmanın 10 adımı…
İletişim Becerisi
Bir uzman olarak sosyal medyayı kullanmaya başlamadan önce sosyal medyanın bir iletişim platformu olduğunun altını çizelim. Sosyal iletişim ve pazarlama iletişimi, sosyal medya uzmanlığının özüdür. Bu yüzden gerek ekibinizle gerekse de müşterilerinizle doğru iletişim kurmayı başarmak en önemli husustur. Çünkü sonraki adımlar, bu iletişim becerisinin üzerine eklenir.
İyi bir iletişim becerisi, aynı zamanda sosyal medya platformlarını kullanarak hedef kitleyi ikna etmeyi de kapsar. Dolayısıyla kullandığınız sosyal medya mecralarını da çok iyi tanımanız gerekir. Bu mecraları tanımak için de aşağıdaki araçları kullanarak doğru mesajı vermek şarttır:
- Görsel içerik
- Yazı / içerik
- Karakter sayısı
- GIF ve emojiler
- Reklam araçları
- Müşterilere geri bildirim verme
Bu maddeler, doğru ve zamanında iletişim kurmak için ihtiyacınız olan araçlardır. Zaman zaman trend olan konuları kaçırmamak için veya uzun soluklu reklam kampanyası hazırlamak için bu araçları çok iyi kullanmak gerekmektedir. Sosyal medya uzmanlarının sahip olması gereken bir diğer iletişim becerisi ise durumu net bir şekilde açıklayabilmektir. Sosyal medyadaki çalışmalarınızın müşterilerinizin başarısına nasıl katkı sağladığını da doğru ve anlaşılır bir şekilde açıklamanız önemlidir.
Yazmak / Doğru Sözler Söylemek
Mesajınızı sosyal medyada iletmenize yardımcı olabilecek birçok araç olsa da, iletişimin özü her zaman kelimelerdir. En iyi sosyal medya uzmanları, mesajlarını sosyal medyada somutlaştıran kişilerdir. Marka mesajları, doğru metin ve konuşmalar ile mükemmel hale gelir. Dikkat çekici reklam metninden esprilere kadar, kitlenizde duygu uyandıran özlü bir metni nasıl yazacağınızı bilmelisiniz. Bunu yaparken son zamanda başarı getiren hikayeleştirme tekniğinden de yararlanabilirsiniz.
Etkili yazı yazmak için hangi platformda hangi tür yazıya rağbet olacağını da iyi bilmek gerekir. Örneğin Intagram postlarının altına 2,000 karakteri geçen yazılar yazılabilirsiniz. Ancak yapılan araştırmalara göre Instagram yazı uzunluğunun 130 ve 150 karakter arasında olduğunu göstermektedir.
Yazmak, ilgi çekici içerik ve sohbetler oluşturmak için önemli bir sosyal medya becerisidir. Yöneticilerinize stratejiniz hakkında fikir vermeniz veya sosyal medya bütçenizi artırmanız istenirse, muhtemelen yazı yazmanız istenecektir. Kendinizi e-postalarda veya sunumlarda ifade etme yeteneğiniz, fikirlerinizin izlenim bırakmasına yardımcı olacaktır.
Yaratıcı Olmak
Farklı olmak, neredeyse her türlü fikrin uygulandığı sosyal medya platformlarında sahip olunması gereken en önemli özelliklerden biridir. Aklımıza gelen neredeyse her türlü fikir sosyal medya kampanyalarında uygulansa da yine de uygulanmayan fikirler var. İşte bunları bulmak ve başarılı bir şekilde uyarlamak asıl mesele… Ne yazık ki farklılaşmak her zaman mümkün olmuyor ve sosyal medya uzmanlarının belki de yaşadıkları en büyük sorun bu.
Sosyal medyada yaratıcılık çok yönlüdür ve bu vasfa sahip olmanın farklı yöntemleri olabilir. O halde şimdi yaratıcı olmak için birkaç tüyodan bahsedelim:
- Yenilikçi ve risk alan sosyal kampanyalar geliştirin.
- Görsel olarak çekici içerikler oluşturun.
- Her içeriğin estetik detayını göz önünde bulundurun.
- Takım arkadaşlarınızın en iyi fikirlerini ortaya çıkaran beyin fırtınalarına liderlik edin.
- Markaların sesini ve kişiliğini genişletin.
Yaratıcı olmak, zaman zaman mizahtan beslenir. Bu bakımdan yeniliklere açık olurken mizah gibi güçlü bir araçtan da yararlanmayı ihmal etmeyin.
Zaman Yönetimi ve Organizasyon Becerisi
Zamanı doğru yönetememek, her işte büyük bir sorundur. Sosyal medya yönetimi için ise daha ciddi bir soruna dönüşür. Çünkü trendler sürekli değişiyor, güncel haberler 1 saat içinde güncelliğini yitiriyor, yeni olan her şey bir gün sonra eski oluyor. Verimli olmak için zamanı doğru yönetmek şart. Zaman yönetimi ile gelen verimlilik ise organizasyon becerisi kazandırır.
Sosyal medya yöneticileri, zihinlerinde canlandırdıkları fikirleri somutlayan kişilerdir. Ancak bunu yaparken geleceği de görme ve tüm planları iyi bir şekilde yönetme becerisine de sahiplerdir. Başarılı bir kampanya yönetimi geniş ölçekli iş süreçlerini gerektirir. Bunun için de doğru zamanda doğru hamleler yapmak olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Kısacası, zaman yönetimi sosyal medya uzmanlığında gerekli olan başat faktörlerden biridir.
Dijital Pazarlamayı Öğrenin
Sosyal medya uzmanı olmak isteyen biri olarak büyük resmi görmenizi tavsiye ederiz. Büyük resim, dijital pazarlama evrenidir. Sosyal medya pazarlaması, dijital pazarlamanın bir dalıdır ve oldukça önemli bir misyona sahiptir. Sosyal medya pazarlaması müşteri deneyimi ve satışın kesişme noktasında yer alır ve çok değerli iş zekasının kaynağıdır.
Sosyal medya kampanyalarınızı dijital medyanın diğer araçlarıyla desteklerseniz alacağınız verim çok daha fazla olabilir. Genel iş hedeflerinize katkı sağlayacak dijital pazarlama teknikleri, kariyerinizi bir sonraki taşıyacak olan önemli bir kriterdir.
Bir sosyal medya stratejisi oluştururken diğer geleneksel ve dijital pazarlama yaklaşımlarını anlamak önemlidir:
- E-posta
- Etkinlikler
- Google Ads reklamcılığı
- Blog yazarlığı
Bu araçlar, markanızın müşterilerle nasıl bağlantı kurduğuna ve sosyal konumlandırmanıza yardımcı olacaktır.
Müşteri Hizmetleri Gibi Çalışın
Müşteri hizmetleri stratejisi geliştirmek, sosyal medya uzmanlığının olmazsa olmaz parçasıdır. Tüketicilerin neredeyse yarısı bir marka veya ürünle ilgili bilgi almak istediklerinde o ürün/markanın sosyal medya hesabını araştırıyor. Tüketiciler, belki o markanın yetkililerine ulaştıklarını sanıyor ama aslında sizinle –yani markanın sosyal medya yönetişiyle- iletişime geçiyor. Eğer müşteri hizmetleri planınız yoksa belki de temsil ettiğiniz markanın müşteri kaybetmesine bile neden olabilirsiniz.
Göreviniz sadece mevcut müşterilerin endişelerini, taleplerini ve hatta övgülerini dinlemek değildir. Aynı zamanda gelecekteki müşterilerin ne söyleyebileceği konusunda da proaktif olmalısınız. Ayrıca da bir DM okuyup müşterinin üzülmesinin ardındaki nedeni tanımlayabilmek de aynı derecede önemlidir.
Değişime Hızlı Uyum Sağlayın
Sosyal medya hızlı hareket eden bir mecradır ve çok iyi hazırlanmış planlar birkaç gün sonra hiçbir işe yaramayabilir. Bu gibi durumlardan etkilenmemek için de çevik ve hızlı bir değişim kabiliyetine sahip olmanız gerekir. Yeni bir eğilime veya fırsata hızlı bir dönüş ve doğru tepki vermek, önemli bir sosyal medya becerisidir. Sosyal medyadaki bu esnekliğiniz, hayal kırıklığına uğramış bir müşteriyi kaybetmemenizi sağlayabilir.
Değişime adapte olmak, uzun vadeli stratejileriniz söz konusu olduğunda çok daha kıymetli bir konuma yükselir. Çünkü bir sosyal medya yöneticisi olarak çalıştığınız marka sizden şunları bekleyebilir:
- Farklı taktikler denemek
- Stratejinizi tamamen değiştirmek
- Yeni trendlere uyum sağlamak
- İş değişiklikleri yapmak
Dolayısıyla sosyal stratejileriniz sosyal medya platformları kadar dinamik ve esnek olmalıdır. Verilerinizden yeni bilgileri öğrenmek, geri bildirimleri dinlemek ve sosyal trendleri takip etmek sizi daha çevik bir sosyal medya yöneticisi yapabilir.
Veri Analizi Yapmayı İhmal Etmeyin
Sosyal medya iş ilanlarında sıkça görürüz ki birtakım araçları okuyup ve yorumlamaktan bahsedilir. Çünkü iyi bir sosyal medya uzmanından bir diğer beklenti, verileri analiz edip yorumlama becerisidir. Çünkü veri yorumlamak, gelecekteki fırsatları görmenizi ve kampanyanızı geliştirmenizi sağlar. Buna ek olarak uyguladığınız kampanyanın yanlışlarını da veri analizi yaparak iş işten geçmeden fark edebilirsiniz.
Başarılı bir sosyal medya yöneticisi, profesyonel vaktini geçirdiği sosyal medya kanallarının istatistik bilgileri ile de barışık olmalıdır. Çünkü asıl detay bu istatistiklerdir ve istatistikleri buz dağının görünmeyen ancak en görkemli kısmına benzetebiliriz. Sosyal medya kampanya istatistikleri, hedef kitle ile kurulan bağı net olarak anlatır. Bu bilgileri doğru bir şekilde anlayıp yorumlamak ise meslekte başarılı olmanın gerekliliklerinden biridir.
Kampanyalar hakkında raporlama yapmak, iyi bir ilk adımdır. Ancak asıl konu, analiz verilerinize bakmak ve eğilimleri belirleyebilmek, öneriler geliştirmek ve bir eylem planı oluşturmaktır. Hatta yaptığınız analizleri ortak çalışanlarınızla ve diğer departmanlarla paylaşarak diğer birimlerin de başarısını yükseltebilirsiniz.
Hevesli ve İstekli Olun
Günümüzün en popüler mesleklerinden biri diye değil de içinizde bir reklamcı hevesi varsa sosyal medya uzmanlığına yönelin. Zira reklam ve pazarlamaya ilgiliyseniz de günümüzün koşullarında ilgileneceğiniz mecralar, zaten sosyal medya ve dijital pazarlama kanalları olacaktır. Ancak iyi bir sosyal medya uzmanı olmak için reklam ve pazarlama gibi disiplinlilere ilgili olmak da yeterli değildir. Dijital trendlerle de aranızın çok iyi olması gerekir. Okumak, gündemi takip etmek ve yeni şeyler öğrenmek de sosyal medya uzmanlarının barındırması gereken temel özelliklerdir. Eğer yeniliklere ve gelişime açıksanız, sosyal medya uzmanlığı sizin için kariyer yapabileceğiniz iyi bir meslek dalı olacaktır.
Sıkı Bir Kullanıcı Olun
Facebook kullanmadan Facebook reklam uzmanı olmak elbette düşünülemez. Instagram’da bir kere post ya da hikaye paylaşmayıp Instagram’a hikaye reklamı vermek de absürt bir durum olacaktır. Uzmanı olacağınız mecraları öğrenmek için bir kullanıcının geçtiği tüm aşamalardan geçmiş olmanız gerekiyor. Hesabınız varsa dahi gerekirse sıfırdan yeni bir facebook hesabı açın. Bu bile reklam göstereceğiniz hedef kitleyle empati yapmanızı sağlayabilir.
Aynı zamanda mobilde de sosyal medya platformlarını çok iyi tanıyın. Artık birçok kişinin mobilden internete ve sosyal medyaya bağlanıyor oluşu, sosyal medyaların mobil sürümlerini çok ama çok iyi tanımanızı gerektirmektedir. Siz de zamanında sadece bir kullanıcıydınız. Ancak bu mecranın uzmanı olmaya karar verdiniz. Bu nedenle hem bir reklamcı hem de bir kullanıcı gibi sosyal medya platformlarında yerinizi almaya devam edin. Belki kendinizi kullanıcı yerine koyduğunuzda aklınıza verimli fikirler gelebilir.
Sonuç olarak;
Sosyal medya uzmanı olarak çalışmanın en ödüllendirici ve zorlayıcı yanlarından biri, öğrenmeyi hiç bitirmemiş olmanızdır. Kariyerinizde ilerlemeye devam etmek için bu yazımızda bahsettiğimiz sosyal medya becerilerini sürekli olarak geliştirmelisiniz. Bu becerileri geliştirmeye ne kadar odaklanırsanız, o kadar çok başarılı sonuç elde edebilirsiniz. Böylece meslek hayatına olan etkilerini özümseyebilir ve bir profesyonel olarak kendi yeteneklerinizi geliştirebilirsiniz.