Dijital Pazarlama Nedir? Teknikleri ve Avantajları Neler?

Bilgisayar teknolojileri ve internetin hayatımızı dönüştürmesi tüm hızıyla sürüyor. Yeni kavramlar hayatımıza girerken, farklı uygulamalar ile tanışıyoruz. Çok da eskiye dayanmayan –hatta yeni sayılabilecek- bazı kavramlara fazlasıyla güvenmeye başladık. Nitekim değişen dünya insanları yeni gelişmelere mecbur bırakırken; ilerleme ve gelişmeyi ortaya çıkaran yegâne unsur, yeni anlayışlara uyum sağlamaktan geçiyor.

Dijital pazarlama, günümüzde oldukça önemli ve gerekli bir kavram. Fakat kısa bir süre önce hayatımıza girdi. Buna rağmen birçok şirket ve büyük organizasyon için olmazsa olmaz bir araç olma işlevine sahip.

Dijital pazarlamaya neden ihtiyaç var ve neden günümüzdeki reklam çalışmalarına yön veren bir pozisyona geldi?

Dijital Pazarlamanın Doğuşu

Dijital pazarlama konusuna geçmeden önce bu kavramın geçmişine kısaca değinelim. İnternet yükselişe geçmeden önce dijital pazarlama diye bir kavram yoktu. Ancak 2000’li yılların başından sonraki bilgisayar teknolojileri alanında yaşanan gelişmeler, dijital pazarlamanın temellerini attı.

dijital pazarlamanın doğuşu

Bilgisayar çağı ve internet ile pazarlama teknikleri, yeni bir alana doğru evrildi. Artık reklam ve tanıtım uygulamaları, sosyal medya ve dijital mecra adı verilen platformlarda yer almaya başladı. Böylece 2000 ve 2010 yıllarının ortalarında dijital pazarlama kavramı ile tanıştık.

Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, en sade ve basit tanımla; Reklamın, tanıtımın veya pazarlamanın çeşitli teknikler kullanılarak internet mecraları üzerinden yapılmasıdır. Ancak hayatın dijitalleşmesi ile birlikte bazı farklı kavramların iç içe geçtiğine ve aynı anlama geldiğine şahit olduk. Bundan dolayı dijital pazarlama kavramı yerine

  • Online pazarlama
  • Çevrimiçi reklamcılık
  • İnternet reklamları

vb. tanımlamalar da yapılmaktadır. Adına her ne denirse densin; dijital pazarlama için olmazsa olmaz unsur, kullanılan mecradır. Dolayısıyla pazarlama süreci, internet altyapılı bir şekilde gerçekleşiyorsa, bu noktada dijital pazarlama süreci ile karşı karşıyayız demektir.

Dijital pazarlamanın yapılmasını sağlayan ana unsur, araçlardır. Bu araçlar bir bilgisayar olabilir; Facebook, Instagram gibi bir sosyal medya ağı olabilir ya da bir akıllı telefon… Dijital pazarlama için araç fark etmez. Önemli olan bu aracın çevrimiçi olarak erişilebilmesidir. İnsanlara çevrimiçi olarak ulaşan reklam ve tanıtım fikirleri, dijital pazarlama ürünleridir.

Dijital Pazarlama Çalışma Türleri

Dijital pazarlama, günümüzdeki devasa bütçeli şirketlerin tüm reklam politikasını belirleyebilir. Zira birçok şirketin internet üzerinden yaptıkları reklam çalışmalarına dev bütçeler ayırdıklarını biliyoruz. Bu nedenle dijital pazarlamanın her evresi kesinlikle ciddi bir iştir. Bu bakımdan dijital pazarlama ajanslarının işi kolay olmadığı gibi zaman zaman da streslidir.

Ülkelerin en önemli şirketlerinin pazarlama faaliyetlerini yöneten ajanslar, dijital pazarlama çalışmalarını farklı türlere ayırabilir. Örnek vermek gerekirse aşağıdaki maddeler, bir dijital pazarlama ajansının gerçekleştirdiği faaliyetlerinin farklı türlere ayrılmış hali olabilir.

  • Sanal PR Çalışması
  • İçerik Pazarlaması
  • İnternet Reklamcılığı

Kendi içinde farklı konseptlere ayrılan dijital pazarlama faaliyetleri, genel olarak aynı amacın peşinden koşar. Sanal PR çalışmasında sık ziyaret edilen internet siteleri hedeflenir. Web adreslerini ziyaret eden internet kullanıcılarının reklamlar üzerinden ilgili markaya ait bir algıya sahip olmaları istenir.

dijital pazarlama çalışma türleri

İçerik pazarlaması ise sosyal medya mecraları ve bloglar üzerinden yapılır. İnternet reklamcılığı da başta Google olmak üzere Facebook, Instagram, Youtube gibi popüler sosyal ağlardaki tanıtım/reklam çalışmalarını ifade eder.

Her dijital pazarlama ajansı, kendi çalışma türünü yine kendisi belirler. Dolayısıyla dijital pazarlama dünyasında farklı jargonlar üretilebilir. Var olan mecra sayısı arttıkça, yeni dijital marketing kavramları ile de karşılaşabiliriz.

Dijital Pazarlama Teknikleri Neler?

Dijital pazarlama teknikleri, pazarlamanın yapıldığı dijital ortamın kendisini belirler. Bu nedenle kullanılan teknik son derece önemlidir. Dijital pazarlama tekniği belirlemenin neden önemli olduğunu şu şekilde belirtebiliriz:

  • Reklam çalışmasının bütçesini belirler.
  • Stratejiye karar verir.
  • Hedefleme imkanı sunar.
  • Reklam kampanyasını daha verimli hale getirir.

Dolayısıyla kullanılan teknik, dijital pazarlamanın nasıl ve hangi yöntemlerle yapılacağına karar verir.

dijital pazarlama teknikleri

O halde şimdi günümüzde kullanılan dijital pazarlama tekniklerine geçelim:

Google Ads

Google Ads (Adwords) reklamları, dijital pazarlamanın en önemli bölümlerinden birini oluşturur. Hatta dijital pazarlama ile özdeşleştirilmiştir diyebiliriz. Google Ads, geniş bir reklam ağıdır.

  • Arama ağı reklamları
  • Görüntülü reklamlar
  • Video reklamlar
  • Uygulama kampanyaları
  • Alışveriş kampanyaları

Google Ads reklamlarında bazen anahtar kelimeler aracılığıyla müşteri bulmak hedeflenir; bazen de web sitelerinde görüntülü reklam gösterimi ile yeni müşterilere ulaşılmaya çalışılır. İnternet kullanan herkesin Google’ı ziyaret ettiğini düşünürsek, Google üzerine kurulan stratejilerin en önemli dijital pazarlama teknikleri arasında ciddi bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

Anahtar kelimelere odaklanarak web sitelerini arama motorlarında daha yukarılarda çıkarma çalışmasıdır. Anahtar kelime ve kullanıcı deneyimini daha iyi hale getirme gibi farklı süreçlere odaklanan bir stratejidir. Dünyadaki arama motoru pazarında Google hakimdir. Bu nedenle SEO dendiğinde akla ilk olarak Google arama motorunda yeni müşterileri yakalamaya odaklı çalışmalar gelir.

SEO çalışmalarının en önemli özelliklerinden biri de organik olmasıdır. Maliyeti, sponsorlu reklam türlerine göre çok daha düşük olmasına rağmen kalıcı bir etki bırakabilir. Bu nedenle dijital pazarlama teknikleri arasında son derece önemli bir konumdadır.

SMM (Sosyal Medya Pazarlaması)

En çok kullanılan bir diğer dijital reklamcılık tekniğidir. İnsanların sosyal medya kullanım sıklığı, reklamcıları sosyal medya pazarlamasına doğru yönlendirmiştir. Facebook, Youtube, Instagram, Twitter gibi mecralara sponsorlu reklam verilerek yapılabilir. Sosyal medya reklamlarının kime gösterileceği önceden belirlendiği için oldukça etkileyici sonuçlar verir. Aynı zamanda sosyal medya kanalları üzerinden günlük ve haftalık paylaşımlar yapılarak da hedef kitle ile olumlu etkileşimler kurma imkanı verir.

Mobil Pazarlama

Mobil uygulama kullanan kişilerin özel olarak hedeflendiği dijital pazarlama yöntemidir. Takipçisi ve kullanıcısı fazla olan mobil aplikasyonlara verilen reklamlar ile yapılan marka/şirket reklamlarını ifade eder. Mobil pazarlamanın bir diğer çeşidi de SMS pazarlamasıdır. Her ne kadar offline bir pazarlama türü olarak bilinse de direkt olarak kullanıcıların mobil akıllı telefonlarını hedefine aldığı için online mobil pazarlama olarak da bilinir. SMS ile kullanıcıların telefonuna iletilen mesajlar ile potansiyel müşteri etkileşimi yaratılır.

E-Mail Pazarlama (E-Mail Marketing)

SMS pazarlama gibi, kişilere doğrudan ulaşma imkanı tanıyan bir dijital pazarlama tekniğidir. Önceden belirlenmiş olan hedef kitlenin mail adreslerine gönderilen e-posta mesajlarını içerir. Kaliteli ve kişiselleştirilmiş içerikler hazırlanarak faydalı bir stratejiye dönüşebilir. Özellikle kampanya haberi vermek veya kullanıcıların herhangi bir ürüne tıklamasını sağlama konusunda son derece başarılı bir pazarlama alternatifidir.

Remarketing (Yeniden Pazarlama)

Herhangi bir web adresini ziyaret eden kullanıcılar, farklı bir internet sitesine tıkladığında önceki tıkladığı web sitesinin reklamını görür. Kullanıcılar, remarketing (yeniden pazarlama) tekniğiyle önceden tıkladığı web sitesine yönlendirilir. Genelde e-ticaret siteleri tarafından tercih edilir. Bir e-ticaret şirketinin web sitesini ziyaret eden bir kullanıcıya farklı bir mecrada aynı şirketin reklamı gösterilerek kullanıcının yeniden o şirketin web sitesine tıklaması amaçlanır.

Influencer Marketing

Influencer, tekniğinde sosyal medya ünlüleri kullanılır. Markalar, sosyal medyada fazla sayıda takipçisi olan ünlü isimlerle işbirliği yapar. Ünlü kişiler de kendi sosyal medya hesaplarından işbirliği yaptığı markaya ait ürün/hizmetlerin tanıtımını yapar. Hem klasik bir reklam anlayışı ile hem de hikaye tekniğinden yararlanılarak yapılabilir.

Affiliate Marketing

Şirketlerin reklamlarını yapan internet siteleri, şirketlerin web adreslerine yönlendirdiği kişiler üzerinden komisyon elde eder. Tıklama üzerinden ya da gerçekleşen satışlar üzerinden elde edilen gelirlerin iki farklı internet sitesi/şirket tarafından bölüşülmesi esasına dayanır. E-ticaret siteleri başta olmak üzere farklı sektörlerdeki firmalar tarafından tercih edilen bir pazarlama stratejisidir.

B2B Marketing

Açılımı business to business olan bir dijital pazarlama tekniğidir. Ürün satma hedefinde olan şirketler, çeşitli kurum ve firmalara odaklanır. Bu yüzden B2B marketing çalışmalarında hedef kitle, bireysel kullanıcılar değil, şirket ve markalardır. Şirketler arası pazarlama stratejisi olarak bilinen bir pazarlama uygulamasıdır.

Fark Edilmeyen En Etkili Pazarlama Modellerinden Biri: Viral Marketing

Son zamanlarda sıklıkla kullanılan bir başka pazarlama türü de viral marketing reklam çalışmasıdır. Viral marketing, belli etmeden yapılan reklam/tanıtım anlamına gelen bir pazarlama terimidir. Genelde videolar üzerinden ilerler; ancak bazı fotoğraf ve görüntü gibi imajlar da viral olarak yayılabilir.

viral reklam

Viral reklam, izleyicilere başlangıcı ve bitişi olan bir hikaye aktarılır. İzleyiciler de ilgi çekici olan bu hikayeleri takip eder çünkü hikayenin ön planda olduğu bu görsellik, merak uyandıran bir iletişim dilidir. Fakat hikayenin bir yerinde herhangi bir markadan bahsedilir. Marka, ön plana çıkarılmaz ve hikayenin ardında kalır. Dolayısıyla bu tür, markaların ön plana çıkarılmadığı ve hikayelerin ana faktör olduğu reklam çalışmalarına viral pazarlama denir.

Viral pazarlama, daha önce de vardı fakat önemli bir reklam aracı haline gelmesi sosyal medya kullanıcı sayısının artması ile gerçekleşti. Dijital medya kanalları aracılığıyla yayılması amacıyla günümüzde birçok viral reklam çalışması hazırlanmıştır.

En az diğer pazarlama türleri kadar etkili olan viral reklamlar da en çok tercih edilen pazarlama türleri arasında yer almaktadır.

Dijital Pazarlamanın Temeli: Web Siteleri

Dijital pazarlama tekniklerine ek olarak pazarlama faaliyetinde bulunan şirketlerin mutlaka kendilerine ait bir web sayfaları bulunmalıdır. Web sitesi, şirket ve markaların dijital dünyadaki kimliğidir. Web sitesi olmayan bir markanın inandırıcılığını yitirme ihtimali yüksektir. İletişim ve Hakkında gibi kategoriler ile ziyaretçiler aydınlatılmalıdır. Aynı zamanda resmi bir şirket için misyon, vizyon vb. kategorilere de ihtiyaç duyulabilir.

web siteleri

Dijital pazarlama tekniklerinin başarılı olması için markayı temsilen bir web sitesine ihtiyaç vardır. Aksi takdirde pazarlaması çok iyi bir şekilde yapılsa dahi istenen başarı elde edilmeyebilir. Kullanıcı ve performans odaklı bir web tasarım, markalar için oldukça önemli bir artıdır.

Dijital Pazarlamanın Avantajları Neler?

Dijital pazarlama kitlesel pazara uyum sağlamak isteyen her işletme için faydalıdır. TV reklamları ve yazılı basın reklamlarının aksine çok daha etkili sonuçlar verebilir. Dijital pazarlama faydalarını genel olarak aşağıdaki maddeler doğrultusunda belirtebiliriz:

  • Hedef kitleye uygun mesajlar verme konusunda çok başarılıdır.
  • Ölçülebilirdir; bu sayede pazarlama stratejisinin başarısını kısa sürede test etme imkanı verir.
  • Uygun maliyetlidir. Geleneksel reklamlara (tv, gazete vb.) göre daha düşük bütçe ile daha verimli sonuçlar verebilir.
  • Daha etkili reklam kampanyaları yaratma ihtimalini kolaylaştırır.
  • Müşterilerin dijital reklamlara nasıl tepki verdikleri hemen anlaşılır. Bu nedenle etkileşim seviyesi maksimum seviyededir.
  • Kolay etkileşim yarattığı için müşteri sadakati yaratma potansiyeli oldukça yüksektir.
  • Kişiselleştirilmiş reklam çalışmaları yapma fırsatı verir.
  • Satın alma işlemini kolaylaştırır. Doğru kampanyalar ile müşterilere tek tıkla satın alma imkanı verir.

Sonuç: Dijital Pazarlama Hem Bugünün Hem de Geleceğin Pazarlamasıdır

Dijital pazarlama ile ilgi çekici reklam kampanyaları yaratma süreci daha basittir. Doğru kurgulanmış bir içerik stratejisi ile akılda kalıcı olmanın anahtarıdır. Dijital pazarlama hem bugünün hem de geleceğin pazarlamasıdır. Hangi stratejilerin avantajlı, hangisinin ise yetersiz olduğu hakkında hızlı bilgiler sunar.

geleceğin pazarlaması

Doğru bir şekilde kurgulanmış dijital pazarlama stratejilerine yeteri kadar ilgi gösteren her işletme, satış hacmini arttırma ve markalaşma konusunda rakiplerini geri planda bırakabilir, gücüne güç katabilirler.