Backlink nedir, Kaliteli Backlink Nasıl Alınır?
  • Özkan Göçer
  • |
  • SEO

Bu yazımda, web siteleri ve arama motoru optimizasyonunun en önemli yapı taşlarından biri olan backlinkin ne olduğunu, amaçlarını, nasıl elde edilmesi gerektiğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

Tabii ki örneklerimi yine interaktif pazarın en çok tercih edilen arama motoru olan Google üzerinden vereceğim.

Backlink nedir?

Backlink, bir web sitesinin diğer bir web sayfasına link vermesi yani referans olması anlamına gelir. Backlink, hem kullanıcı yönlendirmeleri hem de arama motoru optimizasyonu açısından oldukça önemlidir. Banner, video, anchor link (çapa metni) şeklinde veya doğrudan link şeklinde verilebilir.

Backlinklerin veriliş amacını gösteren ve rel tagı ile birlikte Sponsored (Bağlantının ücretli yani sponsor bağlantı olduğunu gösterir.) ve ugc (Blog veya makale yorumlarındaki linkler için kullanılır.) etiketlerinin kullanılması önerilir.

backlink nedir

Backlink ne işe yarar?

Backlinklerin temel amacı, doğal yönlendirmelerle kullanıcıların aradıklarını bulmalarını sağlayabilecek bir internet ortamı yaratılmasına katkı sağlamaktır. Backlinkler, gerçek hayattaki referans sistemine benzetilebilir. Nasıl ki geçmişte pozitif etkiler bırakmış ve sevilen birinin tanınmamış farklı birine referans olması güven puanı kazandıracaksa, popüler bir web sitesinin henüz trend haline gelmemiş bir web sitesine link vermesi arama motorları tarafından fark edilmesini, ve güvenmesini sağlayacaktır.

Benzer şekilde, kötü bir geçmişe sahip web sitesinden verilebilecek bağlantılar ise değer kaybetmenize sebep olacaktır. Zira Google’ın backlink trafiğini kontrol etme amacı ile geliştirmiş olduğu en önemli algoritmalarından biri olan Penguen (Penguin) algoritmesı, kullanıcı dostu web sayfaları ile çöplük niteliğindeki spam web sayfalarını birbirinden ayırmayı, doğallığı korumayı amaçlamaktadır.

SEO ve Backlink ilişkisi: Nasıl çalışır?

Backlink’in SEO açısından önemini deyimi yerindeyse “söyle bana arkadaşını, sana kim olduğunu söyleyeyim” şeklinde örneklendirebiliriz.

Google, algoritmalarını gerçek yaşam sistemini örnek alarak tasarladığından, backlinklerinizi yani referans etmenizi veya edilmenizi önemser.

Mesela; Yakın çevrenizde güvendiğiniz ve sevdiğiniz birinin “şu kişi yaramaz, fazla muhatap olmanı önermem” demesi üzerine ne yaparsınız? Muhtemelen o kişi ile aranıza mesafe koyarsınız çünkü negatif anlamda da olsa referans olan kişi “güvendiğiniz ve değer verdiğiniz” biridir.

Aynı durumun pozitif bakış açısı ile değerlendirilmesi sonucunda ise “şu kişi gayet dürüst birisi, güvenebilirsin” tarzında referans olması, kişiyle çok daha çabuk yakınlaşmanıza, güvenmenize neden olabilir değil mi?

İşte backlink mantığı da bu şekilde çalışır. Sizi refere eden web sayfaları otoriter yani Google’ın güvenilir ve istikrarlı listesinde ise, o web sitelerinden backlink almanız sonucunda SEO puanınız yükselir. Buna bağlı olarak da web sitenizin Google nezdinde değeri artar.

Backlink çeşitleri neler?

Google algoritmaları, link alışverişlerinde iki temel mantığı baz alır:

  • Dofollow olarak alınan/verilen backlinkler.
  • Nofollow olarak alınan/verilen backlinkler.

Dofollow Linkler: Bankadan kredi çekecek olduğunuzda birinin size kefil olması gibi bir şeydir :) Tabii o kadar da ciddi anlamda değil ama işleyiş mantığı budur. Link veren site Google botlarına; ben bu siteye güveniyorum ve pozitif anlamda refere ediyorum mesajı verir. Dofollow linkler, Nofollow linklere kıyasla web sitenize daha etkili puanlar kazandırsa da alınan linklerin kaybedilmesi durumunda ise ciddi puan kaybı da yaşatabilir.

Düşünsenize, Google nezdinde size kefil olan kişi bir süre sonra, artık ben bu siteye kefil değilim ne yaptığı beni ilgilendirmez diyor. Tabii ki bu durum da gözden düşmenize neden oluyor. Dolayısıyla backlink alırken bu hususları göz önünde bulundurmalısınız. Eğer aldığınız backliklerin silinme endişesi var ise Nofollow olarak almanız veya hiç almamanız önerilir.

Nofollow Linkler: Ticaret yapmak isteyen iki insanı buluştururken; ben sizi bir araya getirdim, artık ikinizden de sorumlu değilim aranızda anlaşın demesi gibi bir şeydir. Link çıkışı yapan site herhangi bir güven veya güvensizlik belirtmez. Bu durum nofollow linklerin etkisiz ya da amaçsız olduğunu göstermez. Google genel anlamda doğallık ve alaka düzeyi ile ilgilendiğinden doğru alınan nofollow linkler de kalite puanınızı arttırır.

Backlink nasıl alınır?

Yukarıdaki örneklerde backlinkin ne olduğunu ve neden backlink verilmesi gerektiğini anlatmış oldum. Peki, kendi web sayfamız için nasıl backlink alacağız ve aldığımız bu backlinklerin web sayfamıza nasıl bir katkısı olacak?

Öncelikle şunu belirtmeliyim; Kurulabilecek en verimli backlink inşası, alakalı ve otoriter web sayfalarından alınan doğal backlinklerdir.

Doğal ve kaliteli backlink nasıl alınır?

Backlink alırken doğal olması yüksek önceliklidir. Yani gerçekten kullanıcı odaklı, spontane olmalı. Ücretli veya manipülasyon amaçlı alınan backlinkler, web sitenize yarardan ziyade zarar sağlayabilir. Buna ek olarak backlink alımlarındaki diğer önemli hususlardan birkaçı ise aldığınız backlinkleri kaybetmeden düzenli aralıklarla almaya devam etmeniz ve backlink alırken çeşitliliğe önem vermenizdir.

  • Otoriter ve alakalı web sayfalarına yorum yazarak backlink alabilirsiniz.
  • Yine otoriter haber sitelerinde iyi hazırlanmış tanıtım yazıları yazarak backlink alabilirsiniz.
  • Sektörel yakınlığı olan web siteleri ile iletişime geçerek konuk yazar olarak içerik yayınlamak istediğinizi belirtebilir aynı teklifi karşı tarafa da sunabilirsiniz. Böylelikle iki tarafında işine gelebilecek bir backlink alışverişi sağlamış olursunuz.
  • Sosyal medyada platformlarında aktif olarak insanların içeriklerinizi kendi web sitelerinde paylaşmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca sosyal medyada markalaşma çabalarınız da Google botları tarafından fark edilecektir.
  • Blogger, Medium gibi otoriter blog sayfalarından içerik üreterek backlink alabilirsiniz.

Backlink alırken dikkat edilmesi gerekenler ve öneriler:

  • Backlink alacağınız web sitenin DA, PA, TF, CF değerlerini mutlaka öğrenin. Zira 100 üzerinden 10 ve daha altı oranlar sağlıklı sonuçlar vermeyebilir.
  • Mümkünse nitelikli ve otoriter web sitelerinden (sahibinden, hürriyet, ekşisozluk veya devlet organları, üniversitelerin resmi sitelerinden .edu .gov .org.tr vb.) link almaya çalışın.
  • Alaka düzeyi en yakın web sayfaları ile link alışverişi yapın. Örnek: ayakkabı satan bir firmaysanız cep telefonu tamiri yapan bir firmadan web sayfanıza backlink almanız, kalite puanı iyi bile olsa olumlu sonuçlar vermeyebilir. Bunun yerine, ayak sağlığı hakkında yazılan bir makale içerisinden veya sizin gibi ayakkabı satan bir firmadan link almanız daha olumlu sonuçlar almanızı sağlar.
  • Ücretli link alımlarından uzak durun. Eğer Google link satın aldığınız yerin ücretli link sattığını saptarsa bunun size yararından çok zararı olabilir.
  • Backlink alımında çeşitlilik oldukça önemlidir. İki web sitesinden toplamda 20 link almaktansa 10 farklı web sitesinden 10 farklı link almanız çok daha etkili olacaktır. Tabii ki link aldığınız web sayfalarının nitelik ve kaliteleri de sonucu değiştirebilir.
  • Backlink alımlarınızı belirli aralıklarla yapın. Aynı anda çok fazla link almanız yarardan çok zarar verebilir. Belirli aralıklarla mevcut sayınızın üzerine ekleyerek devam edin.
  • Aldığınız linklerin kalıcı olmasına özen gösterin. Zira doğru ve kalıcı backlink inşası çok iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar. Aynı oranda kazanılmış ama kaybedilen linkler de değer kaybı yaşamanıza neden olur.
  • Sadece anahtar kelime bazlı backlink almayın. Mesela “siteadiniz.com/ayakkabı” sayfanız için; sadece “ayakkabı” olarak değil de “uygun ayakkabılar”, “indirimli ayakkabılar”, “şuraya bakabilirsiniz” gibi farklı anchor textlerlerle de link alın. Bu strateji doğal gözükmenizi sağlayacaktır.
  • Trafik almayacağınız link alımlarından kaçının, manipülasyon etkisi yaratır.
  • Alakalı web sayfalarından yorum linkleri alabilirsiniz ama bunu yaparkan marka adınızı kullanın. Anahtar kelime bazlı link almaya çalışmayın.
  • Footer, sidebar kısımlarından anahtar kelime bazlı alınan linkler artık çöplük niteliğinde, bunu dikkate alın.
  • Link farm (link tarlaları) veya hacklink (hack yoluyla link alışverişi veya link gizleme) olarak adlandırılan backliklerden uzak durun.
  • Sürekli anchor textlere anahtar kelimenizi yazarak link almayın, doğrudan domain adınızla link almanız DA PA değerlerinizin yükselmesine katkı sağlar.
  • Backlinklerinizi düzenli aralıklarla kontrol edin, spam veya hacklinklere karşı hazırlıklı olun ve önlem alın.

Backlinklerin faydaları neler?

  • Doğal yolla alınan backlinkler domain ve sayfa kalite puanını arttırır
  • Marka bilinirliğini arttırarak markalaşmanızda önemli rol oyar
  • Kaliteli backlinkler edinmek, arama motorları tarafından üst sıralara çıkarılır, ödüllendirilirsiniz. Buna bağlı olarak bulunabilirliğiniz ve organik trafiğiniz artar
  • Web sayfalarınızın indexlenme (botlar tarafından ziyaret edilme) süreleri kısalır. Bu sayede paylaştığınız içerikler kullanıcılarla kısa sürede buluşabilir
  • Backlinklere tıklayarak web sitenize gelen ziyaretçiler sayesinde hem yeni kullanıcı edinmiş olursunuz hem de sayfa kalite otoriteniz artar

Yukarıda belirttiğim gibi eğer doğal yollarla alakalı ve otoriter web sayfalarından backlink alırsanız, kalite puanınız artacaktır. Kazanılan kaliteli backlinklerin SEO çalışmalarına etkisi azımsanmayacak düzeylerdedir.

Backlink satın almak web sitemi yükseltir mi?

SEO altyapı kurgusunu doğallık üzerine kurmuştur. Bu sebeple eğer bir yerlerden ücret karşılığı link alıyorsanız, ilk satın alan siz değilsiniz demektir. Google algoritmaları bu durumdan mutlaka haberdardır, dolayısıyla satın aldığınız link web sitenizi yükseltmek yerine düşürebilir. Kısacası backlink satın almak çok sağlıklı bir işlem değildir. Doğal yollarla link kazanımı en iyisidir.

Dikkat: Web sayfanıza istemsiz spam linkler yönlendiriliyor olabilir

Evet, siz istemeseniz bile rakip firmalar veya farklı amaçlar güden webspam siteler tarafından web sayfanızın kalite puanını düşürebilecek link yönlendirmeleri yapılabilir. Google bunu kısmen anlayabiliyor olsa da sizin “benim bu web siteleri ile ilişiğim yok” demeniz gerekiyor.

Spam linkleri nasıl saptayabilirsiniz?

Bunun birçok yolu olsa da en garantili yollardan biri Google’ın kendi araçlarını kullanmaktır. Google Search Console içerisinde yer alan “Bağlantılar” aracı sayesinde web sayfanıza gelen tüm linkleri görebilirsiniz. Fakat ek olarak Ahrefs, Moz, SEMrush, Majestic, SerpTakip gibi ücretli ama SEO ve backlink konusunda oldukça işinize yarayabilecek araçları da kullanabilirsiniz.

Backlinkin zararlı veya yararlı olduğu nasıl anlayacağım?

Bunun için yukarıda saydığım Ahrefs, Moz, Semrush, Majestic gibi ücretli yazılımlardan birini kullanabilirsiniz. Bu yazılımlar büyük ölçüde Google algoritmalarını, domain yaşını ve içerik kalitesini ele alarak değerlendirmeler yaparak elde edilen sonuçları puanlarlar. Bu puanlar da hangi web sayfasının kaliteli veya zararlı olabileceği konusunda önemli ipuçları verir.

Mesela; Alanında oldukça başarılı SEO araçlarından biri olan Moz’un geliştirdiği DA PA puanlama sistemi oldukça popülerdir.

DA (Domain Authority): Domain yaşı ve geçmişteki aktivitelerini değerlendirerek ortalama bir kalite puanı sunar. DA değerlerinin yüksek olması o web sayfasının Google nezdinde oldukça değerli olduğunu gösterir.

PA (Page Authority): Web sayfanızın içerik ve genel anlamdaki kalitesini baz alarak değerlendirme yapar ve ortalama bir kalite puanı sunar. PA değerleri yüksek bir web sayfası Google gözünde değerlidir ve backlink alınabilir olduğunu gösterir.

Benzer bir örnek de yine alanında ve backlink analizi konusunda oldukça başarılı SEO araçlarından biri olan Majestic tarafından geliştirilen CF ve TF puanlama sistemi.

CF (Citation Flow): Kaynak veya değer akışı anlamına gelir. Backlink alınan kaynağın içerik kalitesi ve sayfa gücünü temsil eder. CF değerleri yüksek bir web sayfasından backlink almanız sayfa kalite puanınızı pozitif yönde etkileyecektir.

TF (Trust Flow): Güven akışını simgeler. Aldığınız backlinklerin ne kadar güvenilir olduğu konusunda değerlendirme yaparak ortalama bir puan sunar. Otoriter ve kendisini kanıtlamış web sayfalarında bu oranlar oldukça yüksektir. Puan ne kadar yüksek ise backlink kalitesi o denli yüksektir.

Tabii ki SEO araçlarının tamamı ücretli değil. Kısmen başarılı ücretsiz SEO araçları için şuraya göz atabilirsiniz.

https://answerthepublic.com/

https://www.canirank.com/

https://www.seobility.net/en/

https://neilpatel.com/ubersuggest/

https://detailed.com/links/

https://www.lipperhey.com/en/

https://moz.com/mozcast/

https://neilpatel.com/ubersuggest/

https://seominion.com/

https://www.seoquake.com/index.html

Spam linkler (zararlı backlinkler) nasıl engellenir?

Kötü amaçlı linkleri reddetmek için Google tarafından geliştirilen Google Disavow Tools’u kullanabilirsiniz. Google geri bağlantıları reddetme aracı sayesinde, web sayfanıza yönlendirilen backlinklerin zararlı olanlarını veya istemediğiniz link yönlendirmelerini reddetmenize yarar.

google disavow

Disavow’u kullanırken çok dikkatli olmalısınız, zira zararlı olduğunu düşündüğünüz linkleri reddederken yanlışlıkla yararınıza olabilecek backlinkleri reddederseniz bu web sayfanızın kalite puanını oldukça etkileyecektir.

Sözün özü: Kaliteli backlinkler SEO açısından oldukça önemli ve gereklidir

Kaliteli ve orgranik backlinklerin SEO açısından önemi oldukça fazladır. Satın alınan suni veya alakasız kategorilerden yönlendirilmiş backlinkler ise web sayfanıza zarar verebilir. Bu sayede düzenli olarak backlink analizi yapmanızda yarar var.