
Bitcoin, günümüzde kripto para borsasının zirvesinde olsa da zirvede rahat değil. Çünkü kripto para evrenindeki diğer coin’ler Bitcoin’i yerinden edebilir. Ripple, Bitcoin’e gelecekte rakip olma ihtimali olan kripto paralardan biri ve Ripple’ı BTC ve diğer crypto paralardan ayıran önemli özellikler var.
Ancak kripto para borsasında Ripple’ın daha farklı bir seviyede yer aldığını ifade edebiliriz. Bu yazımızda Ripple'ın çalışma sistemi ve ayırıcı özelliklerden bahsedeceğiz. Ripple hakkındaki soru işaretlerinizi gidermek için yazımıza göz atabilirsiniz.
Ripple Nedir?
Ripple, bir işlem/iletişim networküdür ve aynı adı taşıyan kripto para biriminin genel adıdır. Kripto para olduğu için Bitcoin, Ethereum, Litecoin gibi diğer kripto paralar ile altyapıyı kullanır. İşlem yapılabilmesi için genel ağdaki katılımcıların uygulamaları doğrulaması esasına dayanan bir çalışma mantığına sahiptir. Blok Zinciri gibi diğer kripto paralarda duymaya alışık olduğumuz kavramlar Ripple için de geçerlidir. Ancak Ripple’ın önemli bir farkı vardır. Bu fark ise merkezi bir şirket tarafından yönetilmesidir.
Bir kripto paranın temel mantığının merkeziyetsiz olmasıdır ancak bu özellik Ripple’da yoktur. Fakat yine de önemli avantajları bulunmaktadır. Zira devletler ve bankalar tanınması, Ripple ile yapılabilecek işlemlerin sayısını ve kullanımını kolaylaştırmaktadır.
XRP Nedir?
XRP, Ripple iletişim ağı üzerinden yapılan işlemlerin değerini tanımlayan bir ölçüdür. Maddi karşılığı olan XRP, bir token’dir. Ödeme protokolü olan Ripple üzerinden kullanılan XRP, 2013 yılında piyasaya sürülmüştür. Genel olarak amacı finansal kurumlar kontrol edilen veri tabanları aracılığıyla alışveriş ve ödemeleri gerçekleştirmektir. Ripple (XRP), bir altcoindir; yani Bitcoin sonrasında geliştirilmiş ve kullanılmıştır.
XRP, aynı zamanda en iddialı kripto paralardan biri olarak bilinmektedir. Bazı yönleri ile oldukça ciddi anlamlar taşır.
Örneğin Ripple sisteminin nasıl kurgulanacağını ve kullanım alanlarının nasıl olacağı ile ilgili mütemadiyen devam eden birtakım tartışmalara yol açmıştır. Fakat hızlı ve güvenilir bir şekilde para piyasalarındaki işlemlerin tamamlanması için piyasaya sürülen Ripple, hedef itibariyle diğer kripto paralar ile aynı amaca sahiptir.
XRP Kaç Dolar?
Ripple’ı (XRP) kim geliştirdi?
Uzmanlar, Ripple ekosisteminin kökenlerini 2000’li yılların başına kadar götürüyor. Sistemin ilk örneğinin 2004 yılı olduğu belirtilen Ripple platformunun düşünsel temellerini Ryan Fugger isimli bir iş insanın attığı biliniyor. Ardından 2012 yılında Ryan Fugger’ın fikrini iki farklı kişinin (Jed MacCaleb ve Chris Larsen) devam ettirmesiyle Ripple platformu yavaş yavaş kendini göstermeye başlamıştı. Ancak o dönemde platformun adı Opencoin’di. 2013 yılında ise isim değişikliğine giderek Ripple Labs adını alan proje, 2015 yılında da ismini Ripple olarak değiştirerek günümüzdeki haline kavuştu.
Daha sonra tarihler 2013 yılını gösterdiğinde Ripple’ın yöneticileri dünyadaki bazı yatırımcılara çağrıda bulunmasıyla Ripple’ın var olmaya başladığı bilinmektedir. Bu çağrıda yatırımcılara Ripple’a destek olmalarını isteyen MacCaleb ve Larsen, Ripple platformunu başlatarak bu sistemin bugünkü konumuna gelmesinde ciddi rol üstlenmişlerdir. Ancak bazı kaynaklar, Ripple’ın (XRP) hem yaratıcısının hem de kurucusunun Chris Larsen olduğunu ifade etmektedir. Günümüzde ise şirketin CEO’luk görevini yürüten kişi, Brad Garlinghouse isimli ABD’li iş insanıdır.
Ripple’ın kullanım amacı ve avantajları nedir?
Ripple, Pazar piyasasında alım-satım işlemlerini kriptolu bir şekilde yapmak isteyenler için oldukça önemli bir ihtiyacı karşıladı diyebiliriz. XRP, dünyadaki birbirine çevrilemeyen para birimlerinin tek çıkar yolunun ABD doları olmaktan kurtarabilir. Şu ana kadar bankalar, ABD dolarını ortak bir para olarak kullanıyor ve dünyanın farklı ülkelerindeki bankalarında dolar veya üzerinden işlem yapılıyor. Dolayısıyla yakın gelecekte ripple, doların bu gücünü elinden alabilir. Komisyonsuz olması ve günümüz teknolojisini kullanması, XRP’nin kullanımını yaygınlaştırabilir.
XRP’nin bankacılık sistemine uyumlu bir para birimi olmasının bir başka nedeni ise hızlı işlemler vaat etmesidir. XRP ile yapılan bir işlemin yaklaşık 4 saniye sürdüğü biliniyor. Dolayısıyla bankacılık sistemlerinin işine yarayacak bir kripto para olarak göze çarpıyor. Bu nedenler, Ripple’ın kullanım amacının oldukça geniş olduğunu bize gösteriyor. Uluslararası para transferlerinde önemli bir ihtiyacı karşılamaya aday olduğunu söylemek mümkün.
Ripple’in avantajları ise yukarıda bahsettiğimiz nedenlerden kaynaklanıyor. Banka işlemlerinin yapılmasında ve genişlemesinde, işlemlerin daha verimli, güvenli ve şeffaf hale getirilmesinde ve tasarrufların yönetilmesinde önemli bir rolü var. Buna ek olarak işlem ücreti olmadan kıtalararası transferleri çok daha kullanışlı hale getirmesi de XRP’nin önemli avantajları arasında yer alıyor. Tüm bunların yanı sıra bir şirkete ait olması da Ripple teknolojisinin hesap verebilir bir boyuta taşıyor. Bu da banka kurumları ve büyük şirketler tarafından tercih edilmesinde büyük bir etken.
Ripple’ın dezavantajları neler?
Ripple’ın bazı nedenlerden dolayı kripto para teknolojisi ile çeliştiği ifade ediliyor. Bu da ripple altyapısının dezavantajları olarak yorumlanabilir. Örneğin Ripple algoritma ağındaki ortak düğümlerin çözülmesi için teşvik son derece azdır. Bu düğümler (node), banka gibi büyük şirketler tarafından sunulur. Ripple ağını çalıştırmak için çok az sayıda node’a ihtiyaç duyulur. Bu da Ripple madenciliğini diğer kripto para madenciliği ile karşılaştırdığımızda zor hale getiriyor.
Diğer yandan Ripple sistemi, şirket politikası olarak da eleştirilmektedir. Şirketin kurucuları, bir süre önce ağı kullanıcılara dağıtma sözü vermişti fakat henüz bu söyledikleri gerçekleşmedi. Bu devir sözünün küçük miktarlarla gerçekleşmesi ise beklentileri karşılamadı.
Ripple’ın bir başka dezavantajı ise merkeziyetçi yapısını daha fazla hissettirmesidir. Ripple şirketi, XRP’nin % 60’ına sahiptir. Bu durum da Ripple sisteminde yapılan işlemlerin bir şirket tarafından kontrol edildiğini gösterir. Bunun nedeni de yalnızca büyük kurum ve firmaların kullanımını sağlamaktır. Dolayısıyla Ripple, daha çok büyük şirketlere hitap eden bir kripto para altyapısıdır. Bireysel kullanıcıların yaptığı işlemlerinin birçoğunun takip edilmesi, bu sistemin dezavantajları arasında gösterilmektedir.
Ripple hangi bankalar tarafından desteklenmektedir?
Günümüzde varlıkları dikkate alındığında dünyanın en büyük 100 bankası arasına giren banka kuruluşlarının yaklaşık yarısı, Ripple’ı test etti. Aynı zamanda test eden bu kuruluşların birçoğu da XRP ile işlemlerini gerçekleştiriyor. Dünyadaki dev bankaların XRP ile işlem yapmaları şüphesiz ki Ripple şirketinin büyük bir başarısı. Çünkü dev bankalar, XRP ile yapılan işlemlerin geleneksel banka havalesine göre çok daha avantajlı olduğuna ikna olmuş durumdalar. Ayrıca Ripple yazılım çözümleri ile yapılan işlemlerin % 80 oranında maliyetleri azalttığı da tespit edildi.
Dolayısıyla Ripple, bankalar için yeni bir yol ve yöntem anlamına geliyor. Bu nedenle de dünyanın en büyük bankaları dahil birçok banka kuruluşu, Ripple altyapısına kayıtsız kalamadı.
Peki, XRP kullanan ve bu teknolojiyi destekleyen bankalar hangileri?
- Mitsubishi UFJ Financial Group
- HSBC via SABB
- Santander
- Bank of America
- Credit Agricole
- Union Credit
- Royal Bank of Canada
- Axis Bank
- Barclays PLC
- Toronto Dominion Bank
Ripple’ı destekleyen bankalardan bazılarına yukarıda yer verdik. Yakın gelecekte Ripple’ı kabul eden ve bu sistem üzerinden finansal işlemlerini yapan banka sayısında artış yaşanması beklentiler arasındadır. Ülkemizde ise Ripple’ı tanıyan bir banka henüz yok fakat ilerleyen günlerde bu konu ile ilgili yeni gelişmeler yaşanabilir.
Ripple (XRP) Nasıl Alınır?
Ripple alma, al-sat vb. işlemler, kripto para borsalarından yapılmaktadır. Kripto para borsaları, online olarak hizmet veren güvenilir şirketlerdir. Kripto para borsalarının web adreslerine girerek XRP satın alınabilir. Satın almak için öncelikle hesabınızın olduğu bir bankadan kayıt olduğunuz kripto borsasına TL olarak para gönderebilirsiniz. Daha sonra aynı platform üzerinden paranızı XRP cinsinden bir varlığa dönüştürebilirsiniz. Bu işlemin ardından Ripple olarak paranızı herhangi bir alıcıya transfer edebilirsiniz.
TL’yi XRP’ye dönüştürmenin yanı sıra dolar gibi dövizleri de XRP’ye çevirebilirsiniz. Günümüzde farklı kripto para borsaları bulunmaktadır. Örneğin Binance, en çok işlem yapılan kripto para borsaları arasında yer almaktadır. Binance gibi güvenilir hizmet veren diğer kripto para borsaları aracılığıyla da XRP al – sat işlemlerinizi kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz.
Ripple Mining (Ripple Madenciliği) Nasıl Yapılır?
Madencilik olarak bilinen sistemdeki problemleri çözüp karşılığında maddi gelir elde etme işlemi, kripto paraların en önemli özellikleri arasındadır. Bir kripto para söz konusu olduğunda gelir elde etme amaçlı madencilik (mining) işleminden de bahsedilir. Ancak bu işlem – yani madencilik- Ripple’da geçerli değildir. Dolayısıyla kripto para madencileri, Ripple sisteminde XRP çıkartamaz.
Ripple, işlemleri hızlandırmak ve kolay hale getirmek için yarı merkezileştirilmiş bir defter ağı kullanır. Ripple’ın kullandığı işlem ağı, şirkete ve teşvik edilen işletme/kurumlara bağlıdır. Ripple’ın banka ve büyük şirketler tarafından kullanılmasının ana nedeni budur. İşlemler, Ripple’ın kendi oluşturduğu sistem üzerinden diğer kullanıcıların onayına sunulur ve doğrulanır. Dolayısıyla Ripple madenciliği yapmak söz konusu değildir. Bu nedenle kripto para madenciliği yapmak isteyenler Ripple dışındaki diğer kripto paralara yönelir.
Ripple ve Bitcoin Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bitcoin (BTC), kripto para dünyasının en popüler aktörüdür. Ripple ise Bitcoin’den sonra üretilen bir alt coin’dir. Dolayısıyla söz konusu olan platformun öncüsü BTC’dir.
Ancak Ripple da tıpkı Bitcoin kadar popüler bir para birimidir ve kendi kullanım alanını yaratmıştır. Zaman zaman BTC’den daha fazla tercih edilmektedir. Peki, bu iki kripto para arasındaki temel farklar nelerdir?
Şimdi Ripple ve Bitcoin’ı karşılaştıralım.
- Bitcoin, bireylerin mal ve hizmet alım-satımı için tasarlanmıştır. Ripple da aynı amaç için tasarlansa da daha çok banka ve şirketler arası para transferlerinde kullanılır.
- Ripple, döviz bozdurma, havale transferi vb. işlemler için daha pratik bir ödeme yöntemidir ve bu özelliğiyle Bitcoin’den ayrılır.
- Ripple ile yapılan işlemlerin gerçekleşme hızı ortalama 4 saniyedir. Bu süre Bitcoin’de daha uzundur, bazen bir saati bile bulabilir.
- Bitcoin, bir blockchain üzerine temellenen bir cyrpto paradır. Ripple ise blok zinciri yapısını kullanmaz ve kendi algoritmasını yaratmıştır.
- BTC, merkeziyetçi olmayan bir yapıya sahiptir. XRP ise denetim ve kontrol altında tutulmaktadır.
- Bitcoin, bireysel kullanıcıların madencilik yapmasına imkan tanır. Bitcoin madencisi olarak BTC üretenler, bu işlemden gelir elde edebilir. Ancak bu durum Ripple’da söz konusu değildir. Ripple’da madencilik yapılamaz.
Ripple ve Bitcoin arasındaki temel farklar bu şekilde… Kullanım amaçları birbirlerinden farklı olsa da her iki dijital para birimi de kripto para dünyasında önemli söz sahibidir.
Sonuç olarak Ripple (XRP) en popüler kripto para birimlerin birisidir
Ripple (XRP), günümüzün en popüler kripto para birimleri arasında yer alır. Kullanım amacı, Bitcoin ve diğer alt coinler ile farklılık gösterse de sık kullanılır. Özellikle bankacılık işlemlerinde önemli avantajlar sağlayan Ripple teknolojisi, birçok şirket ve kurumun radarına girmiştir. Bu özelliği nedeniyle de dünya çapındaki tanınırlığı her geçen gün artmaktadır.
Ripple, finansal teknolojiyi kullanarak uluslararası para transferlerini daha pratik bir şekilde gerçekleştirme hedefinde emin adımlarla ilerlemektedir. Kendi özel algoritmasını kullanan Ripple, ilerleyen günlerde online ödeme işlemlerinde ağırlığını daha da hissettirebilir.