Front-end Developer Olmak [Başlangıç Rehberi]

Nasıl Front-end Developer olabilirim?

Bu makale, Front-end Developer (web önyüz geliştiriciliği) yolculuğuna yeni katılanlar için bilgilendirme, yol haritası belirleme ve tavsiye niteliğinde olacaktır. Dolayısıyla nasıl Front-end Developer olabileceğiniz konusunda aydınlatıcı bilgiler yer almaktadır. İlk olarak web geliştiriciliğin en önemli yapı taşlarından olan HTML ve CSS ile başlamalıyız.

HTML Nedir?

HTML (Hyper Text Markup Language) metin işaretleme dili olup, web tasarımın başlangıç noktasıdır diyebiliriz.

Bilişim dünyasında farklı betik diller yer alsa da bilinen en başarılı ve popüler olanıdır. Dosya uzantısı .html biçimindedir ve kullanılabilir son sürüm versiyonu HTML 5'tir.

Web programlama dillerine kıyasla öğrenilmesi daha kolaydır. Yanlış bilinen doğrulardan biri HTML’in programlama dili olduğu zannedilmesidir. HTML’in programlama dili olabilmesi için fonksiyonel bir yapıya sahip olması gerekir. Yani HTML ile 3 + 2 = fonksiyonel işlemine cevap alamazsınız. Halbuki yaygın olarak tercih edilen web programlama dillerinden biri olan PHP ile bu sonuca ulaşmanız oldukça kolaydır. Dolayısıyla HTML web programlama dili değil, işaretleme dilidir.

CSS Nedir?

Cascading Style Sheets kısaltması olan CSS’in Türkçe karşılığı Basamaklı Stil Sayfasıdır. Dosya uzantısı .css şeklindedir ve son versiyonu CSS 3’tür. HTML için renk, yazı ölçüleri, konumlandırma, desen, süsleme kısacası makyaj niteliğindedir diyebiliriz. CSS ile yapısı içerisinde renk, ölçü, konumlandırma gibi özellikler belirler, belirlediğiniz bu özellikleri HTML aracılığıyla sayfa içerisine yazdırırsınız.

CSS olmaksızın işaretleme dilleri çok yalın ve itici bir halde olurdu. Aşağıdaki resim durumu net bir şekilde ifade ediyor.

Yeni Başlayanlar için: Front-end Developer olabilmenin ilk adımını oluşturan elementler

HTML ve CSS Front-end Developer için yapı taşı niteliğindedir

İster Back-end ister Front-end Developer olun, web sitesi tasarlarken atmanız gereken ilk adım olan “işaretleme dili” kullanım gerekliliğini (ki bu adımın en popüler olanı HTML’dir) değiştirmeyecektir. Dolayısıyla web tasarımcı için HTML ve CSS Front-end Developer için yapı taşı niteliğindedir.

HTML ve CSS öğrenirken atacağınız temeller, ilkokula başladığınızda ilk olarak eğitimini aldığınız alfabe temeline benzer.

Başarılı bir Front-end Developer olabilmeniz adına, bu temelleri iyi kurmalı, öğrendiklerinizi pekiştirmek ve pratik yapma adına küçük çaplı da olsa şablonlar tasarlamaya çalışmalısınız.

HTML ve CSS’i En pratik yoldan Nasıl Öğrenebilirsiniz?

HTML ve CSS öğrenmek için tüm kaynaklardan faydalanmalısınız. Kitaplar, videolar, eğitim setleri, yardımcı kaynaklar vs. Mesela Dünya genelinde çok sık kullanılan ve şahsen benim de tavsiye edebileceğim kaynaklardan olan https://www.w3schools.com ve https://css-tricks.com benzeri web siteleri, kafanızın karışmaması adına basit örneklerle çok daha hızlı anlayabilmenize olanak tanıyor.

Ne kadar sürede öğrenirsiniz?

Öğrenim süresi tamamen size bağlı. Öğrenmeye harcadığınız zaman, merak ve araştırmacılığınız, pratik yapma oranınız, öğrenebilme yetiniz, sabrınız vb. şartlara göre değişebiliyor. Amatör web sitesi şablonu çıkarma süresi ortalama 3-4 ay gibi bir zamanınızı alabilir.

Yeni Başlayanlar için: Front-end Developer olabilmenin ilk adımını oluşturan elementler

Öneriler:

  • İlk adım kararlı ve disiplinli olmanız. Daha sonrasında sabırlı olmalı ve çok çalışmalısınız.
  • HTML ve CSS öğrenirken karışık örneklerden uzak durarak, basit örneklerden yararlanmalısınız.
  • Henüz başlangıç seviyesindeyken HTML Framework kullanımından uzak durun. Hazıra alışmanıza ve kafanızın karışmasına neden olabilir. HTML'yi öğrendikten sonra Bootstrap tarzı kütüphaneler kullanabilirsiniz. Kullanımı oldukça keyifli ve çalışmalarınızı fazlasıyla hızlandıracaktır.
  • Öğrenmek istediğiniz konuyu anlamadıysanız farklı örnekleri inceleyin, anlayana kadar peşini bırakmayın.
  • Öğrenme sürecinde, kopyala yapıştır yaparak kendinizi hazıra alıştırmayın. Kodları bizzat kendiniz yazın. Böyle yaparsanız çabuk gelişir ve öğrendiklerinizi unutmazsınız.
  • HTML taglarının doğru kullanımı sadece görsel açıdan değil arama motorları dolayısıyla SEO açısından da çok önemli unsurlar arasında yer alır. Teknik bilgi seviyenizi ne kadar güncel ve geniş tutarsanız o kadar iyi.
  • Web tasarım kazançlı meslek grupları arasında yer alıyor olsa da teknolojiyi yakından takip etmeli, kendinizi sürekli geliştirmelisiniz.

Şuradaki kaynaklara mutlaka göz atın:

https://www.w3schools.com

https://css-tricks.com

https://www.learn-html.org/

https://www.codecademy.com

Sonuç olarak: istekli olun ve yılmayın

Web tasarımcı olmak gerçekten zorlu bir yolculuk, yarıda bırakan birçok kişiye şahit oldum ama siz onlardan biri olmayın. Kabul ediyorum yeni başlayanlar terimleri ezberlerken ve uygularken oldukça zorlanacaktır ama yılgınlık göstermeden çalışmaya, pratik yapmaya devam edin.

Söz veriyorum bir süre sonra geçmişe bakıp “o kadar da zor değilmiş” diyeceksiniz.

- Hayatta bir tek başarısızlık vardır, o da denememektir : )